Bo koronavirus rešil Schumacherjeve rekorde?

0

Številni rekordi, ki jih je v Formuli 1 ob prelomu tisočletja postavil legendarni Michael Schumacher, so se še pred kratkim zdeli nedosegljivi, toda Lewis Hamilton z dominacijo ekipe Mercedes s hitrimi koraki stopa proti nekaterim Michaelovim rekordnim znamkam. Čeprav je bilo zelo verjetno, da bo Britanec številne legendarne rekorde presegel že v letošnji sezoni, pa bi mu lahko načrte porušila globalna pandemija koronavirusa, ki je poskrbela za odpoved prvih štirih dirk F1 sezone 2020.

Hamilton je že prehitel Schumacherja po številu pole positionov in po številu zmag na različnih Velikih Nagradah, v kolikor pa bi Britanec nadaljeval s takšnim tempom, pa bi že v letu 2020 presegel nekdaj nedosegljivih 91 zmag Michaela Schumacherja.

Odpoved prvih štirih dirk zaradi koronavirusa pa je poskrbela za precej negotov razplet letošnje sezone, saj je izredno malo verjetno, da bi kljub dvomesečnemu zamiku izpeljali predvidenih 22 dirk. Posledično so tudi manjše možnosti za Hamiltonovo sezono rekordov, ki smo jo vsi pričakovali.

ŠTEVILO NASLOVOV

Schumacher: 7
Hamilton: 6

Lewis Hamilton je v sezoni 2019 osvojil še svoj šesti naslov svetovnega prvaka. V kolikor bi Hamiltonu uspelo ta dosežek ponoviti še v sezoni 2020, bi se Britanec s sedmimi naslovi na vrhu večne lestvice izenačil z Michaelom Schumacherjem. Število dirk na ta dosežek sicer ne bo imel bistvenega vpliva, Hamilton pa ima realne možnosti, da izenači rekordno sedmico.

ŠTEVILO ZMAG

Schumacher: 91
Hamilton: 84

Michael Schumacher je svojo kariero leta 2006 končal z 91. zmagami, kar je bilo 40 zmag več od takrat drugo uvrščenega Alaina Prosta. Gre za enega izmed najbolj fascinantnih Schumacherjevih rekordov, toda v kolikor bo Hamilton nadaljeval v trenutnem ritmu, ko na sezono povprečno zmaga na 10. dirkah, bi Nemčev rekord padel že leta 2020. Ker lahko letos pričakujemo krajši koledar, se posledično Hamiltonove možnosti za ta rekord nekoliko zmanjšajo, vse pa bo odvisno od nadaljnega poteka dogodkov glede koronavirusa. 

Preberite tudi  Nov slovenski uspeh: Kevin Siggy Rebernak na 2. mestu v Indianapolisu

ŠTEVILO ZMAG NA ENI VELIKI NAGRADI

Schumacher: 8 (VN FRANCIJE)
Hamilton: 7 (VN KANADE, VN MADŽARSKE,)

Zaradi nejasnega poteka letošnje sezone, je vprašljiv tudi rekord po številu zmag na eni dirki, ki ga lahko Hamilton izenači z zmago v Kanadi, ali na Madžarskem. Po trenutnih predvidevanjih sta sicer omenjeni dirki ne zdita ogroženi, kljub temu je zaradi hitrega spreminjanja globalne situacije težko karkoli napovedovati.

ŠTEVILO ZMAG V ENI F1 SEZONI

Schumacher, Vettel: 13
Hamilton: 11

Rekord, ki je letos očitno “varen” je rekord po številu zmag v eni sezoni. Hamilton v povprečju zmaguje na 10. dirkah v sezoni, za izenačitev rekorda, ki si ga delita Schumacher in Vettel pa bi moral imeti nadpovprečno sezono, kar pa bo zaradi manjšega števila dirk zelo težko.

ŠTEVILO DIRK Z OSVOJENIMI TOČKAMI 

Schumacher: 221
Hamilton: 213

Hamilton bo v letošnji sezoni zagotovo dosegel ta rekord, čeprav je potrebno povedati, da ta rekord zaradi številnih sprememb točkovnega sistema v zadnjih letih ni tako relevanten, kot nekateri drugi. Britancu lahko dosego tega rekorda prepreči zgolj popolna odpoved sezone.

ŠTEVILO KROGOV V VODSTVU DIRKE

Schumacher: 5111
Hamilton: 4,486*

Zaradi manjšega števila dirk bodo manjše tudi možnosti za dosego rekorda po številu krogov v vodstvu dirke. Hamilton jih za dosego rekorda potrebuje še dobrih 600.

HAT-TRICK (POLE, ZMAGA, NAJHITREJŠI KROG)

Schumacher: 22
Hamilton: 15*

Tudi Schumacherjevih 22 trojčkov se je še pred kratkim zdelo neulovljivih, a tudi v kategoriji hat-trickov se mu Hamilton vztrajno približuje. Britanec jih za izenačitev rekorda potrebuje še sedem, tudi ta rekord pa bo zaradi manjšega števila dirk nekoliko težje dosegljiv.

ŠTEVILO STOPNIČK

Schumacher: 155
Hamilton: 151

Hamilton lahko v prihodnjem letu postane tudi najuspešnejši dirkač po številu stopničk. Od začetka hibridne ere Hamilton konča na odru zmagovalce kar na neverjetnih 80% vseh dirk v sezoni. Posledično je zelo verjetno, da bo Britancu uspelo preseči tudi ta rekord.

Preberite tudi  Marko o protestu zoper Ferrari: Mercedes se je nenadoma umaknil

Hamilton je torej na dobri poti, da v prihodnjih letih preseže nekatere  F1 rekorde, ki so še pred kratkim zdeli nedosegljivi. Dejstvo je, da Formulo 1 v sezoni 2021 čaka obsežna sprememba pravil, dominacija Mercedesa, ki smo ji bili priča v zadnjih letih pa ni več tako samoumevna.

Matej Plešej

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj