Zakaj želi FIA primer “Ferrari” pomesti pod preprogo

0

Ena izmed glavnih zgodb lanske sezone je dobila svoj epilog, ki pa to pravzaprav ni. FIA je tik pred pričetkom nove F1 sezone oznanila konec preiskave domnevnih kršitev, ki so jih lani ekipi Ferrari očitali pri Red Bullu in Mercedesu, ob tem pa se krovni organ Formule 1 ni opredelil do vprašanja ali je Ferrari kriv, ali nedolžen.

JE FERRARI KRIV ALI NEDOLŽEN?

Namesto, da bi FIA enkrat za vselej razčistila situacijo in sporočila ali je Ferrari kršil pravila ali ne, je v izjavi za javnost zapisala, da je s Scuderio dosegla zasebno poravnavo, podrobnosti katere pa bodo ostale skrivnost. FIA v sporočilu še dodaja, da bo Ferrari sodeloval pri razvoju ogljično nevtralnih tehnologij, omenjeni primer pa bo FIA uporabila za ustreznejši nadzor morebitnih kršitev pri uporabi F1 pogonskih enot v prihodnosti.

Zelo zgovorna je tudi sama časovnica lansiranja novice, ki je vse prej kot naključna. FIA je kontroverzno sporočilo poslala v javnost 10 minut pred iztekom zadnjega dne testiranj, ko na stezi v Barceloni medijske obveznosti več niso bile predvidene, vpletenim pa posledično ni bilo potrebno ničesar pojasnjevati. Hkrati je dan objave novice sovpadal z izidom druge sezone priljubljene Netflixove serije “Drive to Survive” ki je ta dan nekoliko preusmerila pozornost F1 medijev. F1 ekipe se takoj po koncu testiranj v Barceloni odpravijo na dolgo pot v Avstralijo, svetovne naslovnice pa medtem polni globalna grožnja koronavirusa. Naključij je enostavno preveč, le ta pa v Formuli 1, ki jo poganja denar pravzaprav sploh ne obstajajo.

ZAKAJ SI FORMULA 1 IN FIA NE MORETA PRIVOŠČITI MEGA ŠKANDALA?

Če predpostavimo, da je Ferrari dejansko kršil pravila in manipuliral s senzorji za merjenje pretoka goriva, kot so to italijanski ekipi očitali pri Red Bullu, bi to terjalo izjemno visoko kazen. Ker bi šlo za evidentno kršenje tehničnega pravilnika, bi se zelo verjetno pojavile zahteve po izključitvi Ferrarija iz prvenstva, ki pa si je Formula 1 bržkone ne more privoščiti. Ferrari je Formula 1 in Formula 1 je Ferrari, pa če nam je to všeč ali ne.

Na izrek visoke kazni bi se Ferrari bržkone pritožil, nadaljevanje procesa pa bi povzročilo pranje umazanega perila na očeh svetovne javnosti, česar pa si nobena stran ne želi. Veliko bolj prikladna je sklenitev dogovora, ki Ferrariju nalaga opravljanje neke vrste družbeno koristnih del, v obliki razvoja novih, ekološko ustreznejših tehnologij, ki jih bo Formula 1 lahko uporabila v prihodnosti. FIA tako za razvoj dobi veliko denarja, Ferrari pa se izogne škodi, ki bi jo utrpel zaradi konkretnih dokazov o goljufiji.

EPILOG?

Vsa situacija je skrajno nenavadna, če ne kar malce bizarna. Predstavljajte si, da proti nekomu sprožite sodni proces, nato pa sodnik s to osebo sklene zasebni dogovor, po katerem bo tožena stranka skupaj s sodiščem razvijala platformo za boljši svet, podrobnosti dogovora pa bodo ostale skrivnost. Seveda situacija ni povsem primerljiva, saj Ferrari ni bil del uradnega postopka, ki bi ga sprožila katera izmed konkurenčnih ekip. Prav zato pa je toliko bolj nenavadno, da je FIA celotno zadevo sploh razkrila javnosti v obliki šestvrstične izjave, ki sproža več vprašanj, kot pa ponuja dogovorov.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje