Sanjska zmaga Walterja Wolfa v prvem poizkusu

0

Le nekaj dni po novem letu so se F1 ekipe leta 1977 v Buenos Airesu zbrale na prvi dirki sezone. Fanatično argentinsko občinstvo je v prvem nastopu za Ferrari držalo pesti za svojega idola Carlosa Reutemanna, na startni vrsti pa je bilo več novih F1 ekip. Ena izmed bolj zanimivih je bila Walter Wolf Racing, ekipa ekscentričnega kanadskega milijonarja slovenskih korenin.

Wolff je v duetu s Frank Williamsom že dve leti poskušal pustiti pečat v Formuli 1, a pravih rezultatov ni bilo in zato se je v sezoni 1977 odločil, da bo začel z ničle s svojo ekipo in povsem novim bolidom, ki ga je zasnoval Harvey Postlethwaite, nekdanji konstruktor ekip March in Hesketh.

Wolf je v svoje vrste privabil tudi enega boljših dirkačev na startni vrsti, Jodyja Scheckterja, Južnoafričan pa je svoje zaupanje opravičil s svojim debijem, ko je v kvalifikacijah zasedel 11. mesto. Gunnar Nilsson je moral svoje mesto zaradi poškodbe prepustiti Mariu Andrettiju, Scheckcter pa je tako startal z 10. startnega položaja.

Brabham Johna Watsona je prehitel aktualnega svetovnega prvaka Jamesa Hunta in v prvi zavoj zapeljal na prvem mestu, tekom dirke pa je odstopilo vse več favoritov, bodisi zaradi mehanskih okvar bodisi zaradi trčenj. Dirko so predčasno končali Lauda, Peterson, Mass, Hunt in Depailler.

Walter Wolf Jody Schecter

Watsonov bolid je zašel v težave z vzmetenjem in upočasnil, vodstvo pa je prevzel njegov moštveni kolega Pace. Jodyja Scheckter je počasi in neopazno napredoval in prehitel Pryceja, Reutemanna in Andrettija, toda Pace se je kljub temu zdel predaleč.

Nato pa je tudi Pacejev Brabham nenadoma začel upočasnjevati. Pozneje je bilo razkrito, da je strašna vročina Brazilca popolnoma izčrpala in Pace je le s težavo prišel do cilja, štirideset sekund po tem, ko je čez ciljno črto zapeljal Scheckterjev Wolf-Ford.

Zmaga v prvem poizkusu je bila senzacija in izjemen uspeh nove ekipe Walter Wolf Racing. Scheckter je v nadaljevanju sezone slavil še dvakrat, leto pa je končal na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Wolf epske prve sezone ni nikoli več ponovil, kljub temu pa se je leta 1977 za vedno zapisal v F1 zgodovino.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje