Horner: FIA ne more slediti razvoju F1 ekip

0

Šef ekipe Red Bull Christian Horner je izrazil zadovoljstvo, da je FIA v lanski sezoni s serijo tehničnih direktiv jasno opredelila legalnost določenih postopkov pri razvoju in uporabi pogonskih enot, s katerimi dirkajo F1 ekipe.

Potem ko je Red Bull pred lansko dirko v Austinu zaprosil FIO za pojasnila o merjenju pretoka goriva, so bile vse oči uprte v rdeča bolida. FIA je razglasila manipulacijo z merilnim senzorjem za nelegalno, saj je Red Bull pokazal, da je kaj takšnega tehnično mogoče.

Ena izmed mnogih teorij je bila, da Ferrarijev motor zaradi uporabe spornega sistema na trenutke proizvede bistveno več moči kot so jo sposobni doseči vsi ostali proizvajalci.  Slaba predstava rdečih bolidov na dirki v Austinu je konkurenci služila za potrditev njihovih trditev, Max Verstappen pa je ekipo iz Maranella obtožil celo goljufije.

Le devet dni po dirki v ZDA je FIA izdala še eno tehnično direktivo o možnih prevarah na področju F1 motorjev, ki opozarja na sum, da bi proizvajalci motorjev lahko izgorevali tekočine iz hladilnega sistema, zbiralnika zraka ali sistema ERS in s tem povečali zmogljivost pogonske enote.

Horner je poudaril, da je za Red Bull zelo pomembno, da je FIA postavila jasna pravila:

“Pogonska enota F1 bolida je izjemno kompleksna stvar in FIA enostavno ne zmore slediti razvoju, ki ga vodijo inženirji ekip. Za nas je zelo pomembno, da so se določene stvari razjasnile že lani, saj nam to omogoča, da letošnji motor razvijamo v skladu s pravili. Po mojem mnenju jasnost pravil koristi prav vsem ekipam.”

Preberite tudi  Helmut Marko: Alonso nima nobenih možnosti, da bi dirkal za Red Bull

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj