Bo Formula 1 leta 2021 počasnejša od Formule 2?

0

F1 bolidi letnika 2021 bodo zaradi novih pnevmatik, sprememb podvozja in materialov težji za 25 kg, kar bo pomenilo, da bo nova generacija bolidov približno 3,5 sekunde počasnejša od trenutne.

Formula 1 je v lanski sezoni, pred pričetkom dirkaškega vikenda v Austinu predstavila pravilnik za sezono 2021, ko bo elitni razred motošporta doživel obsežne spremembe.

Novi F1 bolidi zasledujejo iskanje rešitve za izgubo podtlaka, ki jo trenutni bolidi doživljajo med vožnjo za drugim dirkalnikom. Medtem ko izguba podtlaka pri trenutni generaciji bolidov znaša približno 40%, naj bi nova zasnova poskrbela, da bi downforce padel zgolj za  5-10%, zračni tok bolida spredaj pa bo usmerjen višje, kar pomeni, da bo bistveno manj vplival na voznike, ki jim sledijo. To naj bi prineslo bistveno povečanje prehitevanj in bojev kolo ob kolesu.

Šef ekipe Racing Point Otmar Szafnauer je izrazil zaskrbljenost, da bo Formula 1 leta 2021 počasnejša celo od Formule 2.

Downforce bo veliko manjši, kar pomeni, da bomo 5, 6 ali 7 sekund počasnejši kot danes, odvisno od steze. Menim, da to ni prava pot za Formulo 1, ki je elitni razred motošporta. F1 bolidi morajo biti najhitrejše “zveri” na planetu.

Vodja FIA tehnične skupine Nikolas Tombazis je potrdil, da bodo F1 bolidi ob začetku novega obdobja nekoliko počasnejši.

Pričakujemo, da bodo F1 bolidi leta 2021 približno 3,5 sekunde počasnejši od trenutnih, toda hkrati pričakujemo bistveno več prehitevanj in bojev kolo ob kolesu. Glavni cilj so zanimivejše dirke. Novi bolidi se bodo seveda razvijali in z vsako sezono bodo tudi vse hitrejši.

Formula 1 2021: Tako bo izgledala nova generacija F1 bolidov

Foto: Formula 1

Preberite tudi  Kako je Red Bull uspešno znižal težo novega bolida RB16

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj