Todt: Formula 1 ne bo električna še desetletja, če sploh…

0

Predsednik FIE Jean Todt je prepričan, da Formula 1 še vsaj desetletja ne bo postala v celoti električna.

Medtem ko je električna dirkaška serija Formula E deležna vse več zanimanja navijačev in proizvajalcev, je Todt skeptičen, da lahko tehnologija, ki jo poganja baterija, na dolgi rok zadovolji potrebe, ki jih ima Formula 1 kot elitni razred motošporta.

Todt namesto tega meni, da se mora F1 še naprej osredotočati na uporabo hibridnih motorjev – ki ne samo, da ponovno uporabljajo odpadno energijo, temveč so lahko s povečano uporabo bio-trajnostnega goriva, okolju mnogo prijaznejši.

Trenutno lahko Formula 1 razmišlja zgolj o hibridnih motorjih,” je dejal Todt. “Ne morete pričakovati, da bo FE nadomestil F1. Danes ni nobenega [električnega] dirkalnika, ki bi zmogel 300 km pri hitrosti s katero se dirka v F1.”

Preden se bo to zgodilo bodo minila desetletja, če se bo sploh kdaj zgodilo.”

“Danes je hibrid prava izbira. Naslednji korak je zagotoviti okolju prijaznejša goriva.”

Todtov pogled podpira vodja motorja Mercedesa F1 Andy Cowell, ki meni, da lahko šport v prihodnosti doseže velike koristi pri razvoju bio-trajnostne tehnologije.

Cowell je v pogovoru za Motorsport.com o napovedih Todta, da F1 še desetletja ne bo električna, dejal: “Vse je odvisno od tehnologije shranjevanja. Če bo tudi takrat v uporabi litijev ion, potem je njegov časovni okvir pravilen.

“Če bi se odločili za vodik, je  to mogoče storiti danes, a bi bili bolidi veliko težji in veliko bolj zajetni, kot so danes. V tem trenutku pa to ni prava pot za Formulo 1.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj