Lahko F1 ekipa zaradi kršitve omejitve proračuna izgubi naslov?

0

Novi F1 finančni predpisi, ki bodo stopili v veljavo leta 2021 – znani kot „zgornja meja proračuna“ – so zagotovo ena izmed najbolj kontroverznih uredb, ki so bile objavljene v 70-letni zgodovini Formule 1.

Ob prvi predstavitvi je marsikdo opozoril vodilno F1 telo, FIO, da porabe denarja enostavno ne bo moč nadzirati, a je FIA z obsežnim pravilnikom na 41 straneh, te strahove v veliki meri odpravila.

Logična vprašanja, ki sledijo, so: Ali se lahko ekipi (ali vozniku) odvzame prvak zaradi kršenja proračunske meje ?; In: Ali se lahko zgodi takšna izključitev, če je računovodsko poročanje za določeno leto 31. marec naslednjega leta?

Že pogled na predpise kaže, da sta možna oba scenarija. Možne kazni zaradi kršenja omejitev porabe vključujejo tudi izključitve iz prvenstev za dirkače in ekipe do pet let po tem, ko so jih “osvojili”.

Uradna razvrstitev svetovnega prvenstva je dokončna na letni podelitvi nagrad FIE v začetku decembra. Toda v takšnih okoliščinah “končni” rezultati pravzaprav še ne bi bili povsem dokončni.

Inženir: F1 bolidi letnika 2021 bodo “zahrbtne zverine”

Predpisi določajo , da ekipe predložijo podrobnosti o svoji porabi v sezoni do 19. marca po srednjeevropskem času za obdobje, ki se je končalo 31. decembra v prejšnjem koledarskem letu.

V razdelku Sankcije člen 9c določa številne stroge kazni v primeru “finančne športne kršitve”, vključno z:

  • Odbitek točk za konstruktorskega prvaka, dodeljenih v obdobju poročanja, in / ali
  • Odbitek točk za prvak v prvenstvu voznikov, dodeljenih v obdobju poročanja / ali
  • Izključitev iz prvenstva

Da ne bi bilo dvomov o tem, katero prvenstvo je omenjeno pod “Izključitev”, predpisi opredeljujejo “prvenstvo” kot “svetovno prvenstvo Formule ena FIA, ki vključuje prvenstvo konstruktorjev in prvenstvo voznikov.”

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje