Hamilton v Abu Dabiju dosegel Grand slam in zrušil še tri rekorde

0

Lewis Hamilton, ki je s suvereno predstavo slavil na stezi Yas Marina v Abu Dabiju, bi od zadnje dirke F1 sezone 2019 težko pričakoval še kaj več.

Steza na otočku Yas je Mercedesu pisana na kožo in tudi letos ni bilo nič drugače. V kolikor Valtterija Bottasa ne bi doletela kazen, bi se Finec najverjetneje svojemu moštvenemu kolegu pridružil v prvi startni vrsti, Mercedes pa bi bržkone prišel tudi do nove dvojne zmage.

Lewis Hamilton je po pole positionu vodil celotno dirko, hkrati pa je dosegel tudi najhitrejši krog, s čimer si je zagotovil šesti ‘grand slam’ v karieri. Samo Jim Clark, ki jih je zbral osem, jih ima več.

Hamilton je postavil tudi nov rekord števila dirk, ki jih je dirkač vodil v posamezni sezoni. Potem ko Britanec na uvodni dirki v Melbournu ni vodil niti kroga, mu je to uspelo na vseh preostalih dirkah z izjemo Monze.

Prav tako je podrl rekord, ki ga je postavil že lani in število doseženih točk v eni sezoni, zvišal iz 408 na 413. Seveda na ta rekord močno vpliva število dirk v sezoni, ki v zadnjih letih naglo narašča. Letos so vozniki prejeli tudi točko za dosego najhitrejšega kroga na dirki. Hamilton je prejel šest bonusov, brez katerih mu novega rekorda sicer ne bi uspelo doseči.

Hamilton je storil še en korak do rušenja enega največjih rekordov F1. Njegova 84. zmaga v karieri ga postavlja položaj, ko lahko že prihodnje leto preseže neverjeten rekord Michaela Schumacherja, ki je v Formuli 1 zmagal na 91. dirkah.

Hamilton pa je v Abu Dabiju dosegel še tretji rekord in tako postal prvi voznik F1, ki sta mu uspeli dve sezoni, v katerih je dosegel točke na vsaki dirki. To mu je uspelo letos in v sezoni 2017.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj