Katere Schumacherjeve F1 rekorde lahko v sezoni 2020 preseže Lewis Hamilton

0

Številni rekordi, ki jih je v Formuli 1 ob prelomu tisočletja postavil legendarni Michael Schumacher, so se še pred kratkim zdeli nedosegljivi, toda Lewis Hamilton z dominacijo ekipe Mercedes s hitrimi koraki stopa proti nekaterim Michaelovim rekordnim znamkam.

Hamilton je že prehitel Schumacherja po številu pole positionov in po številu zmag na različnih Velikih Nagradah, v kolikor pa bo Britanec nadaljeval s takšnim tempom, pa bo že v letu 2020 preseže tudi nekdaj nedosegljivih 91 zmag Michaela Schumacherja.

Katere rekorde legendarnega nemškega dirkača lahko torej Lewis Hamilton izenači ali preseže v F1 sezoni 2020

ŠTEVILO NASLOVOV

Schumacher: 7
Hamilton: 6

Lewis Hamilton je v sezoni 2019 osvojil še svoj šesti naslov svetovnega prvaka. V kolikor bi Hamiltonu uspelo ta dosežek ponoviti še v sezoni 2020, bi se Britanec s sedmimi naslovi na vrhu večne lestvice izenačil z Michaelom Schumacherjem.

ŠTEVILO ZMAG

Schumacher: 91
Hamilton: 84

Michael Schumacher je svojo kariero leta 2006 končal z 91. zmagami, kar je bilo 40 zmag več od takrat drugo uvrščenega Alaina Prosta. Gre za enega izmed najbolj fascinantnih Schumacherjevih rekordov, toda v kolikor bo Hamilton nadaljeval v trenutnem ritmu, ko na sezono povprečno zmaga na 10. dirkah, bo Nemčev rekord padel že leta 2020.

ŠTEVILO ZMAG NA ENI VELIKI NAGRADI

Schumacher: 8 (VN FRANCIJE)
Hamilton: 7 (VN KANADE, VN MADŽARSKE,)

Hamilton lahko doseže tudi rekord po številu zmag na eni Veliki Nagradi. Medtem ko je Schumacher kar osemkrat dobil dirko za VN Francije, ima Hamilton možnost rekordnega dosežka kar na dveh stezah na katerih je v svoji karieri slavil že sedemkrat. 

ŠTEVILO ZMAG V ENI F1 SEZONI

Schumacher, Vettel: 13
Hamilton: 11

Rekord po številu zmag v eni sezoni si delita Michael Schumacher in Sebastian Vettel, ki sta v svojih šampionskih sezonah slavila na 13. dirkah. Lewis Hamilton je letos dosegel 11 zmag, za rekordni dosežek pa bo moral v prihodnjem letu doseči še dve zmagi več.

ŠTEVILO DIRK Z OSVOJENIMI TOČKAMI 

Schumacher: 221
Hamilton: 213

Hamilton bo bržkone že v prihodnji sezoni dosegel tudi ta rekord, čeprav je potrebno povedati, da ta rekord zaradi številnih sprememb točkovnega sistema v zadnjih letih ni tako relevanten, kot nekateri drugi.

ŠTEVILO KROGOV V VODSTVU DIRKE

Schumacher: 5111
Hamilton: 4,486*

Hamilton bo ob nadaljevanju trenutne forme lahko že prihodnje leto presegel tudi rekord po številu krogov, ki jih je posamezni dirkač preživel v vodstvu dirke za VN Formule 1.

HAT-TRICK (POLE, ZMAGA, NAJHITREJŠI KROG)

Schumacher: 22
Hamilton: 15*

Tudi Schumacherjevih 22 trojčkov se je še pred kratkim zdelo neulovljivih, a tudi v kategoriji hat-trickov se mu Hamilton vztrajno približuje. Britanec jih za izenačitev rekorda potrebuje še sedem.

ŠTEVILO STOPNIČK

Schumacher: 155
Hamilton: 151

Hamilton lahko v prihodnjem letu postane tudi najuspešnejši dirkač po številu stopničk. Od začetka hibridne ere Hamilton konča na odru zmagovalce kar na neverjetnih 80% vseh dirk v sezoni. Posledično je zelo verjetno, da bo Britancu uspelo preseči tudi ta rekord.

Hamilton je torej na dobri poti, da v prihodnjih letih preseže nekatere  F1 rekorde, ki so še pred kratkim zdeli nedosegljivi. Ob trenutni formi in nadaljevanju dominacije Mercedesa v hibridni eri, bi lahko Britanec že leta 2020 postal statistično najuspešnejši dirkač v zgodovini Formule 1.

Matej Plešej

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje