Ferrari: Darilo za Leclerca, opozorilo za Vettla

0

Ferrari je še pred iztekom leta 2019 pogodbo s Charlesom Leclercom podaljšal za dodatni dve leti, Monačan pa bo tako v Maranellu ostal vsaj do konca sezone 2024. Čeprav se morda nova pogodba za mladega Leclerca zdi zgolj rutinska poteza, pa je hkrati nedvomno tudi jasno sporočilo namenjeno Sebastianu Vettlu.

Ferrari običajno novice o svoji dirkaški zasedbi oznani nekje okrog svoje domače dirke v Monzi in običajno to stori za oba svoja dirkača. Dejstvo, da so v Maranellu še pred iztekom koledarskega leta obljubili dolgoročno zvestobo mlademu Leclercu, pa je za Ferrari precej neobičajna praksa.

Leclerc je pred letošnjo sezono s Ferrarijem podpisal triletno pogodbo, ki ga je k ekipi iz Maranella zavezala vsaj do leta 2022. Pri Ferrariju zagotovo niso imeli kakšne posebne potrebe, da Leclercu novo pogodbo ponudijo še letos, a so to kljub temu storili. Po drugi strani se pogodba Sebastianu Vettlu izteče po koncu prihodnje sezone, Scuderia pa zaenkrat še ni nakazala namere po predčasnem podaljšanju Nemčevega dogovora, čeprav bi lahko storili tudi to, a niso.

Leclercova pogodba je tako hkrati jasno sporočilo Vettlu, da bo imel v sezoni 2020 zadnjo priložnost, da si zagotovi nadaljevanje kariere v rdečem bolidu. Dodatno težavo pri tem predstavlja Nemčeva astronomska plača, ki je nekajkrat višja od zneska, ki ga bo letno na svoj račun prejel Leclerc. Seveda se ob tem vodstvu Ferrarija poraja logično vprašanje – Čemu plačevati 40 milijonov evrov na sezono dirkaču, ki v svetovnem prvenstvu izgubi bitko proti bistveno “cenejšemu” moštvenemu kolegu.

Vettel se bo tako v sezoni 2020 znašel v vlogi Kimija Raikkonena, ki je moral v zadnjih letih sleherno sezono dokazovati, da si še naprej zasluži dirkati za Ferrari, medtem ko ima njegov moštveni kolega sklenjeno dolgoročno pogodbo. Brez dvoma je to položaj, ki ga štirikratni svetovni prvak ni vajen.

Ferrari Vettla zagotovo še ni odpisal, a so v Maranellu z dolgoročo pogodbo za Charlesa Leclerca jasno pokazali, da razmišljajo o različnih možnostih. Petletna pogodba je jasen signal, da je Leclerc Ferrarijeva prihodnost, Vettel pa lahko že leta 2021 postane preteklost.

Matej Plešej

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje