Komentar dirke: Da Formula 1 ni zanimiva govorijo tisti, ki je ne gledajo

0

Za nami je nova fantastična dirka, ki ni nikogar pustila ravnodušnega. Videli smo boj za zmago, prehitevanja, trčenja, varnostne avtomobile, dramo, kaos in to celo brez kaplje dežja. Pogosto srečamo koga, ki nam reče, da Formule 1 ne gleda, ker je dolgočasna. Vsi, ki F1 spremljamo pa vemo, da temu ni tako.

Brazilska srhljivka je na koncu zasluženo pripadla Maxu Verstappnu. Nizozemec je bil tokrat najhitrejši, Maxa pa niso zmedli ne Kubica, ne Hamilton in ne varnostni avtomobili. Verstappen je obvladoval položaj in prav nič mu ni moglo do živega.

Velike pohvale si za svoje dirkanje nedvomno zasluži Pierre Gasly. Francoz je od samega začetka dirkaškega vikenda na Interlagosu zasedal položaj “best of the rest”, na dirki pa je z odlično vožnjo izkoristil ponujeno priložnost, osvojil izjemno drugo mesto in dopolnil zmagoslavje Honde v Braziliji.

Tretje mesto je po kaotičnem dogajanju v zadnjih krogih pripadlo Carlosu Sainzu, ki je tako osvojil svoje prve stopničke v karieri, hkrati pa je Mclaren po dolgih petih letih vrnil na zmagovalni oder. Špančev dosežek je občudovanja vreden zlasti zato, ker je dirko začel iz zadnjega startnega mesta.

Izvrsten dosežek je s četrtim in petim mestom uspel ekipi Alfa Romeo, ki ji po poletnem premoru ni uspevalo prav nič in je ta rezultat krvavo potrebovala. Raikkonen je na koncu poizkušal z napadi na Sainza, a je Fincu do tretjega mesta zmanjkalo nekaj metrov.

Za dramo sta tik pred koncem dirke poskrbela oba dirkača Ferrarija, ki sta v boju za četrto mesto medsebojno trčila in ostala praznih rok. Vettel in Leclerc sta s tem Verstappnu podarila tretje mesto v prvenstvu, kar pa na koncu niti ni tako pomembno. Mattia Binotto bo moral pred prihodnjo sezono v Maranellu narediti red in obvladati svoja dirkača, če želi Ferrari popeljati v boj za naslov. V koliko mu to ne bo uspelo, Ferrariju ne bo pomagalo niti dodatnih 50 konjskih moči.

Dirka v Braziliji je dokazala, da so trditve o dolgočasni Formuli 1 zgolj pavšalne ocene nekaterih, ki tega športa sploh ne spremljajo. Letošnja sezona je prinesla nekaj fantastičnih dirk in če bi bile v preteklosti kritike o dolgočasnih dirkah še upravičene, sedaj zagotovo niso več. Kdor bo rekel, da je bila včerajšnja dirka nezanimiva, resnično ne ve kaj govori…

Matej Plešej

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje