URADNO: Oba dirkača ekipe Renault diskvalificirana iz rezultatov dirke na Japonskem

0

Tik pred pričetkom dirkaškega vikenda v Mehiki je FIA sporočila, da je ekipa Renault zaradi kršitve tehničnega pravilnika diskvalificirana iz rezultatov pretekle dirke za VN Japonske v Suzuki, Daniel Ricciardo in Nico Hulkenberg pa tako ostajata brez točk.

FIA je ekipi Renault po dirki za VN Japonske v Suzuki zaradi sumov nepravilnost zasegla volan in kontrolno elektroniko, ki sta bila predmet temeljite analize, na podlagi katere se je komisija odločila, da Daniela Ricciarda in Nica Hulkenberga diskvalificira iz rezultatov dirke.

Ekipa Racing Point je po koncu dirke za VN Japonske v Suzuki vložila uradni protest na 12. straneh, zoper oba dirkača ekipe Renault, ki naj bi na dirki z uporabo avtomatskega zavornega sistema kršila tehnični pravilnik FIE.

Komisarji FIE so takoj po dirki obe ekipi poklicali na zagovor, saj so pri moštvu Racing Point sumili, da je Renault v Suzuki dirkal z avtomatskim sistemom za uravnavo zavornega razmerja, ki naj bi se spreminjal glede na količino goriva.

Komisarji so ugotovili, da je Renault odkril inovativno rešitev, ki dirkačema pomaga pri zaviranju, sistem francoske ekipe pa dirkaču omogoča, da pri vožnji skozi ovinke opravi manjšo število poravnav samega bolida. Renault je tako odkril določeno luknjo v pravilniku, ki pa je FIA opredelila kot nedovoljeno pomoč dirkaču, kar je v nasprotju s členom 27.1 športnega pravilnika.

Daniel Ricciardo bo tako izgubil šesto mesto, Nico Hulkenberg pa bo ostal brez točke, ki jo je osvojil za 10. mesto. Z diskvalifikacijo Renaultovih dirkačev sta tako največ pridobila dirkača ekipe Racing Point, Sergio Perez in Lance Stroll, ki sta osvojila osmo in deveto mesto.

Po prvih informacijah je podatke o inovativnem sistemu, ki ga je razvil Renault, ekipi Racing Point razkril nekdanji zaposleni v francoskem moštvu.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje