Je FIA Leclercu podelila napačno kazen?

0

Komisarji so Charlesa Leclerca po dirki za VN Japonske kaznovali s pribitkom 10. sekund zaradi povzročitve nevarnosti, saj je dirkač Ferrarija dirkal s poškodovanim prednjim krilcem. Člen po katerem je FIA kaznovala Leclerca pa se ne ujema s predpisano kaznijo, ki bi jo moral za tovrsten prekršek prejeti posamezni dirkač.

FIA je po koncu dirke dirkaču Ferrarija Charlesu Leclercu prisodila kazen pribitka 15. sekund. Monačan je prejel 5 kazenskih sekund zaradi trčenja z Maxom Verstappnom, dodatnih 10 pa zaradi nevarne vožnje, saj je Leclerc v prvih krogih dirkal s poškodovanim prednjim krilcem, ki ni bilo optimalno pritrjeno.

FIA se je pri kazni pribitka 10 kazenskih sekund sklicevala na 38.d člen športnega pravilnika F1, ki predpisuje kazen Stop&Go, v primeru, da je sankcija podeljena v zadnjih treh krogih ali pa po koncu dirke (kot je bilo v tem primeru), pa bi moral biti dirkač kaznovan s pribitkom 30. sekund. To bi pomenilo, da bi Leclerc padel na 12. mesto in ostal brez točk.

Fia je Leclercu podelila 10 kazenskih sekund, kar je skladno s členom 38.b in ne 38.d, kot so ga v poročilu navedli komisarji.

Možnosti sta torej dve: Ali je FIA citirala napačen člen športnega pravilnika F1, ali pa so komisarji Leclercu podelili napačno kazen.

 

Komentar dirke: Zmaga za Mercedes in poraz za FIA komisarje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj