Komentar kvalifikacij: Viva la Charles!

0

Po razočaranju v Singapurju je Ferrarijev dragulj vrnil udarec in v kvalifikacijah pred dirko za VN Rusije neusmiljeno obračunal s konkurenco. Charles Leclerc je v Sočiju deklasiral konkurenco na čelu z moštvenim kolegom Sebastianom Vettlom in postal prvi Ferrarijev dirkač po Michaelu Schumacherju, ki je z rdečim bolidom osvojil štiri zaporedne najboljše startne položaje.

Leclerc je že od samega začetka dirkaškega vikenda v Rusiji kazal odlično formo, ki jo kronal z epskim krogom ob zaključku kvalifikacij, s katerim je vso konkurenco prehitel za skoraj pol sekunde. Monačanova prednost bi bila še bistveno višja, v kolikor tik pred koncem kroga ne bi storil napake in izgubil nekaj dodatnih desetink. Leclerc je vroč in tudi na nedeljski dirki ga bo težko ustaviti.

Lewis Hamilton je z drugim mestom pravzaprav opravil zelo dobro delo, saj se mu je uspelo prebiti pred Sebastiana Vettla, kljub očitnemu deficitu Mercedesovega pogonskega sklopa na dolgih ravninah steze v Sočiju. Britanec bo hkrati dirko pričel s stopnjo tršimi pnevmatikami kot oba Ferrarija, kar mu omogoča kakšno strateško možnost več, bo pa zaradi tega na samem startu močno izpostavljen napadu Ferrarija za njim. Pot do prvega ovinka je izjemno dolga, moč Ferrarijevega pogonskega sklopa pa izjemna.

Kljub tretjemu mestu je Sebastian Vettel zagotovo eden izmed največjih poražencev kvalifikacij. Zaostanek za moštvenim kolegom je ogromen, hkrati pa mu je prvo startno vrsto izmaknil še Hamilton. Nemec ima tudi v Rusiji nemalo težav in že od začetka dirkaškega vikenda ne kaže hitrosti s katero bi lahko ogrozil odličnega Leclerca.

Nedvomno so več pričakovali pri Red Bullu, zgolj četrto mesto Maxa Verstappna pa je za ekipo iz Milton Keynesa manjše razočaranje. Verstappen bo zaradi menjave motorja kaznovan še s pribitkom petih startnih mest, deveto startno mesto pa mu najverjetneje ne omogoča boja za zmago, saj se bo moral v uvodnih krogih spopasti še z dirkači kot so Ricciardo, Hulkenberg in Grosjean, ki se mu zagotovo ne bodo zlahka umaknili.

Manjše razočaranje je tudi predstava Valtterija Bottasa, ki je na stezi v Sočiju praviloma kazal svoje najboljše vožnje. Finec bo zaradi Verstappnove kazni dirko začel z druge startne vrste, podobno kot Hamilton pa bo tudi drugi Mercedesov dirkač startal s srednje trdo različico pnevmatik.

Novo vrhunsko predstavo je ponudil Carlos Sainz, ki je svojega Mclarna še enkrat več pripeljal na “best of the rest” položaj. Očitno lahko znova pričakujemo boj med Mclarnom in Renaultom, medtem ko je forma Haasa in Romaina Grosjeana na razdalji dirke močno vprašljiva.

Charles Leclerc je torej na dobri poti, da po manjšemu razočaranju v Singapurju znova stopi na najvišjo stopničko. Odločitev bo morda padla že na samem začetku, saj je pot do četrtega ovinka izjemno dolga, vmesna šikana pa zelo zahrbtna.

Matej Plešej

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje