Je Vettlov sedež pri Ferrariju ogrožen?

0

Če je Sebastian Vettel sezono začel kot nesporno prvo ime Ferrarija, lahko po dirki v Monzi skoraj z gotovostjo trdimo, da se razmerja moči v Maranellu spreminjajo. Charles Leclerc z velikimi koraki stopa v ospredje, medtem ko se je Sebastian Vettel znašel pred zahtevno preizkušnjo.

Leclercu je V Spaju in Monzi uspelo Ferrari znova vrniti na vrh, po drugi strani pa si je Vettel privoščil novo hudo napako v najmanj primernem trenutku. Medtem ko je Monza slavila svojega novega junaka, je štirikratni svetovni prvak brez ene same točke zapeljal v garažo.

Ponedeljek je v Italiji pričakovano prinesel hvalospeve za Leclerca in medijski pogrom za Vettla. Nemudoma so se pojavile govorice, da bi lahko Vettel že prihodnje leto ostal brez sedeža v rdečem bolidu.

Poglejmo nekaj dejstev in predpostavk o Vettlovi prihodnosti pri Ferrariju:

DEJSTVO: VETTEL IMA ZA SEZONO 2020 VELJAVNO POGODBO

Dejstvo je, da ima Sebastian Vettel za sezono 2020 s Ferrarijem sklenjeno veljavno pogodbo. Tudi če bi v Maranellu razmišljali o možnosti predčasne prekinitve pogodbe, bi vodstvo Scuderie od tovrstnega scenarija skoraj zagotovo odvrnila Nemčeva astronomska plača, ki krepko presega 40 milijonov dolarjev na sezono. Čeprav je Ferrari leta 2009 na podoben način pred vrata že postavil Kimija Raikkonena, je tovrsten razplet malo verjeten.

DEJSTVO: PRAVE ZAMENJAVE ZA SEZONO 2020 NI

Vsi dirkači, ki bi lahko ob morebitnem predčasnem odhodu Sebastiana Vettla zasedli njegov sedež, imajo za prihodnje leto že podpisano pogodbo. Glede na dosedanjo prakso je zelo malo verjetno, da bi Ferrari ponudil priložnost še enemu mlademu dirkaču, vsa glavna imena Formule 1 pa so že zasedena. Ricciardo, Hamilton, Verstappen in Bottas imajo s svojimi ekipami sklenjene veljavne pogodbe, imena kot so Hulkenberg, Grosjean ali Magnussen pa so za ekipo kot je Ferrari bistveno manj zanimiva.

Preberite tudi  Hamilton: Kimiju moram začeti plačevati, da ostane v F1

DEJSTVO: V SEZONI 2021 SE LAHKO ZGODI VSE

Medtem ko je Vettlov sedež v sezoni 2020 bržkone varen, pa tega zagotovo ne moremo trditi za leto 2021, ko utegne prestopni rok Formule 1 poskrbeti za pravi ognjemet. Prosti bodo Hamilton, Vettel, Verstappen, na vrnitev v najhitrejši cirkus pa bo prežal tudi Fernando Alonso. Karte so bodo premešale in vsakdo bo želel biti na pravem mestu. Vettel bo moral v prihodnji sezoni tako upravičiti svojo visoko plačo in pokazati zakaj je štirikratni svetovni prvak Formule. V nasprotnem primeru bo sezona 2020 najverjetneje njegova zadnja za volanom poskočnega konjička.

Matej Plešej

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj