Kdo je najboljši dirkač v zgodovini Formule 1?

0
najboljši-dirkač

Kdo je najboljši dirkač v zgodovini Formule 1 – Večno vprašanje, ki vedno razburka ljubitelje Formule 1 in na katerega ni jasnega odgovora. Gostilniške debate so po navadi trivialne narave in nimajo zaključka, saj vsak razmišlja po svoje, pri čemer ga v osnovi vodijo čustva in lastni občutek, pridobljen preko TV zaslona. Ravno zaradi tovrstnih občutkov, ki jih gledalec razvije preko televizije, je nujno potrebno, da televizijski komentator prenese čim več pravilnih informacij do gledalcev.

Predvsem na tej točki je televizijska hiša TV3 pogrnila na celi črti, saj slovenskim gledalcem posreduje informacije, ki izvirajo iz napačnega razumevanje Formule 1. Zaradi tega pa prihaja tudi do prevelikega odstopanja med komentiranjem in dejanskim dirkanjem na zaslonu televizorja. Nastaja zmeda, ki se zavija v vato komičnih vložkov. Svoje naredijo tudi reklame, ki gledalcem odžirajo pomembno dogajanje v dirkah. Da bo mera polna, pa so tu še napačne informacije, ki se na TV3 p(r)odajajo kot vroče žemlje.

Video: Najboljši F1 dirkač vseh časov ob upoštevanju trenutnega sistema točkovanja

Izbor najboljšega dirkača – ELO Rating

Elo rating, ki ga večina pozna iz igre šaha, je čedalje pogosteje uporabljen tudi pri drugih športih. Pred kratkim ga je tako za svojo analizo uporabil tudi portal fivethirtyeight. Že takoj pred analizo povedo, da je povprečni dirkaški ELO v vrednosti 1500 točk in da vse dirke, ki jih dirkači niso končali, niso zajete v analizo. Poleg tega se ELO vrednost v tem primeru meri skupaj z dirkalnikom, saj je skozi številke nemogoče ločiti rezultat dirkača od avtomobila. Marsikdo je na tej točki že zavil z očmi, toda poglejmo si analizo pobližje.

Najvišjo ELO vrednost oziroma največ točk je pri analizi dosegel Nigel Mansell in njegov Williams-Renault FW14B. Po njihovi analizi gre za najbolj dominanten par v zgodovini dirkanja Formule 1. Da bi dobili bolj relevantne podatke, so pri portalu izračunali povprečje ELO točk posameznega dirkača skozi kariero in tako prišli do sledečih zaključkov opredelitve najboljših dirkačev:

1. Ayrton Senna: povprečni ELO 2178 točk

2. Michael Schumacher: povprečni ELO 2106 točk

3. Lewis Hamilton: povprečni ELO 2060 točk.

Izbor najboljšega dirkača – F1metrics

Portal F1metrics, ki se zadnja leta veliko ukvarja z metodo “ppr” oziroma “points per race” (dirkaške točke za posamezno dirko), ima že na začetku težavo z ocenjevanjem, saj se je točkovanje v Formuli 1 precej spreminjalo. Tako pred analizo zagotavljajo, da so model matematično uskladili ter da njihov izbor ne primerja dirkačev med njihovo prvo in najboljšo sezono in izključuje vse DNF odstope dirkačev, ki so bili povzročeni s strani mehanskih okvar dirkalnikov. Ravno tako njihov model ne prepozna ukazov moštva, ki so vplivali na dirko, in napak, ki so jih dirkači sami povzročili med dirkanjem. Dodatna zanimivost je, da portal primerja vse dirkače in ne le svetovne prvake ter za svojo osnovo vzame tri najboljša leta posameznega dirkača.

Preberite tudi  Raikkonen: Upam, da pri 50. letih ne bom še zmeraj v F1

Portal imenuje za najboljše vseh časov naslednje tri voznike:

1. Jim Clark (1962-1964)

2. Jackie Stewart (1969-1971)

3. Fernando Alonso (2012-2014)

Izbor najboljšega dirkača – University of Sheffield

Svoje ugotovitve pri izbiri najboljšega dirkača v zgodovini Formule 1 je dodal tudi profesor dr. Andrew Bell iz Univerze Sheffield. V svoji raziskavi je uporabljal metodo primerjanja dveh dirkačev – sotekmovalcev, moštvo za katerega sta vozila in konkurenčnosti dirkalnika. Tudi ta izbor ne da ravno najbolj ljudskih rezultatov:

1. Juan Manuel Fangio

2. Alain Prost

3. Michael Schumacher – brez treh sezon dirkanja pri Mercedesu med leti 2010-2012, kjer si je svoj status statistično precej pokvaril; če bi upoštevali še tiste rezultate, bi Schumacher zasedel osmo mesto, na tretje pa bi prišel Jim Clark.

Izbor dirkačev najboljšega dirkača Formule 1

Pravzaprav so dirkači tisti, ki najbolje vedo, kaj mora vsak tekom svoje kariere doživeti in premagati, da se zavihti na dirkaški prestol. Manjši problem je le v tem, da se Formula 1 iz leta v leto ekstremno spreminja in po dvajsetih letih razvoja praktično postane povsem drug šport. Vsi dirkači (ali pa vsaj velika večina njih) v en glas poudarjajo eno samo ime: Ayrton Senna. To je tudi logično, saj je Senna pribit na sleherni zid vsakega moštva in vedno znova vzbuja medijsko pozornost, tudi če ga že dolgo časa ni z nami. Marsikoga od aktualnih dirkačev Formule 1 je Senna celo navdahnil za dirkanje v njegovi mladosti in ravno zaradi njega danes vrti volan v tem športu. Glede ostalih mest so pri dirkačih mnenja hitro deljena, kar je tudi logično, saj Hamilton, Alonso, Vettel in še marsikdo drug upravičeno predvideva, da sam zaseda mesto ob Ayrtonu.

Adrian Newey in Ayrton Senna

Kdo je najuspešnejši dirkač Formule 1 vseh časov?

Avtorjev izbor

Če bi moral sam izbrati najboljše tri dirkače Formule 1, bi verjetno izbral tiste tri, ki so zaznamovali Formulo 1, ko se je le-ta razvijala v globalni spektakel, hkrati pa zastopajo njen sodobni del. Brez dvoma so bili dirkači, ki so dirkali brez zaščite, z ročnimi menjalniki in v času črno-belih televizorjev, pravi junaki in si marsikdo od njih zasluži mesto na najvišji stopnički, vendar menim, da se je razvoj dirkačev skozi leta tako izboljšal, da so moderni dirkači tisti, ki vozijo dirkalnike najhitreje v njeni zgodovini.

Če je bilo včasih veliko odvisno od fizične moči in golega občutka za vožnjo skozi ovinke, je danes tu še izjemen psihični pritisk na dirkača skozi globalno raven. Dirkače namreč v dirkalnikih pričakajo brutalne G sile in dirkač potrebuje ogromno tehničnega znanja, da lahko hitro dirka. Ravno tako je konkurenca dirkačev najmočnejša v vsej zgodovini Formule 1 in razlike se pogosto merijo v desetinkah. Skozi to prizmo dojemanja Formule 1 Lewis Hamilton nima konkurence. Toda vseeno, moj izbor najboljših je ta:

Preberite tudi  Mclaren MCL35 bo predstavljen 13. februarja

1. Ayrton Senna – Definitivno oče vseh modernih dirkačev. Njegov prihod v Formulo 1 je prinesel profesionalizacijo dirkača. Če so do njegovega prihoda v ta šport dirkači veljali za alkoholike, uživače in ženskarje, ki so že jutri lahko izgubili svoje življenje, se je s prihodom Senne vse spremenilo in obrnilo na glavo. Njegova popolna predanost dirkanju je za slehernega dirkača lahko pomenila sramoten dirkaški vikend, četudi si se pisal Prost. Senna je začel popolno profesionalizacijo dirkača in posredno pritisnil tudi na organizatorje, da so drastično izboljšali varnost tega športa. Ob vsem tem je izkazoval izredno hitrost in dirkaško inteligenco, kar je celotno Formulo 1 dvignilo in zapečatilo kot kraljico globalnega motošporta.

2. Michael Schumacher – Nemogoče je, da na takšni lestvici ne bi imeli statistično najbolj uspešnega dirkača vseh časov. Drži, statistika je največja laž, ampakSchumacher je, pogosto sicer s spornimi vožnjami in podrejanjem sovoznikov v moštvu, prinašal rezultate. Rezultate, ki se jih da pokazati, in rezultate, ki jih moštvo lahko proda. Rezultate, ki te na koncu pripeljejo ravno na takšne lestvice. Ravno zato so dirkači v moštvih in ravno to se od njih pričakuje. Schumacher je statistične letvice pomikal v nove dimenzije in nadgradil idejo Senne, kar predstavlja sodobni dirkač Formule 1. Ob tem ni potrebno zanemariti dejstva, da je imel nekaj zares izjemnih dirk.

3. Kimi Räikkönen – Seveda je veliko boljših dirkačev od Kimija, pa ne samo to, tudi veliko hitrejših dirkačev se najde. Ne samo na lestvici najboljših vseh časov, ampak tudi v trenutnem dirkaškem naboru Formule 1 bi našli vsaj ducat enako hitrih (ali celo hitrejših) dirkačev. Torej, kaj dela Kimi Räikkönen na tej lestvici? Sem sem ga uvrstil iz preprostega razloga. Njegov talent je tisti, ki mu omogoča, da tudi v tem izredno zahtevnem dirkaškem okolju živi svoje sanje. Četudi ni največji garač ali politik v moštvu, se je s svojim talentom vedno uspel prebiti naprej. In ravno to je sestavina, ki jo med tremi največjimi iščemo. Talenta se ne da kupiti in ne da narediti. To prineseš s seboj in Kimi Räikkönen je poslednji dirkač v Formuli 1, ki ni šel čez kirurške učne ure doktorjev simulatorja Formule 1 in dirkaškega šolanja, ki je podvržen najbolj norim zahtevam. Ko je Kimi pri McLarnu opravljal teste pri dr. Akiju Hintsi in ga je le-ta kasneje primerjal z najboljšimi dirkači (Hamilton, Alonso, Button), ga je proglasil za največjega naravnega talenta, ki je kdaj vozil v Formuli 1. Seveda so omenjeni fantje skozi teste v povprečju dosegali boljše rezultate, a ko je šlo za teste naravnih dirkaških predpozicij, Kimi ni imel konkurence.

Četudi ni največji garač ali politik v moštvu, se je Kimi Raikkonen s svojim talentom vedno uspel prebiti naprej. In ravno to je sestavina, ki jo med tremi največjimi iščemo.

Kerim Vodnik

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj