Schumacher se sooči s Senno

Na začetku kariere v Formuli 1 se je mladi Michael Schumacher srečal s svojim najhujšim tekmecem. Ayrton Senna ni bil na začetku 90. let zgolj najboljši in najhitrejši voznik, pač pa tudi trmast, prepirljiv in neizprosen na progi.

Že v Monzi leta 1991 je Michael v telefonskem pogovoru rekel očetu: »Senno spoštujem, toda kar zmorejo drugi, že dolgo zmorem tudi sam.« Ayrton, trikratni svetovni prvak in takrat absolutni prvak Formule 1, je bil tisti, s katero, se je hotel samozavestni Schumacher meriti in ki je zanj, vsaj srednjeročno, predstavljal največjo in morda edino oviro na njegovi poti do prestola.

Irvine: Senna ni bil popoln, SChumacher najboljši vseh časov

Senna je zelo hitro spoznal, da se v Formuli 1 rojeva nov velik talent, ki bi mu kmalu lahko postal nevaren in ogrozil njegov prevladujoči položaj. Tako je nastalo eksplozivno ozračje, zaradi katerega so se vedno znova vnemali spori.

Leta 1992 je Schumacher Senni očital, da je na dirki v Braziliji uporabil umazane trike in je na nekaterih mestih namerno vozil počasi, da bi izzval preostale. Takšni očitki kralju Formule 1 na domačen terenu so seveda dvignili veliko prahu. Kljub temu ni prišlo do neposrednega pogovora med njima, ker je Schumacher menil, da to ni potrebno, Senna pa je bil prav tako trmast. Kasneje je Senna v zaupnem pogovoru pokomentiral situacijo:

»Saj bi mu lahko pojasnil, za kaj se je šlo in lahko bi si ogledal tudi vse zabeležene podatke, če bi hotel. Če kaj hoče, mora priti k meni. Meni je načelno lahko vseeno, kaj govori, saj je le bedast fant.«

Kmalu je med tema velikanoma Formule 1 ponovno počilo. Na dirkališču Magny-Cours je Schumacher takoj po štartu Senno zrinil s steze, zaradi česar je moral slednji odstopiti. S Schumacherjem je obračunal kar pred televizijskimi kamerami, tako kot je on to storil prej v Braziliji. Oba tekmeca sta bila čustveno zelo razgreta, spor pa se je nadaljeval tudi v Hockenheimu.

Sporni trki Michaela Schumacherja

Vsak od njiju je bil prepričan, da ga drugi izziva, in na koncu je Schumacher, ki je verjel, da se je njegov tekmec spet zatekel h grdim trikom, na stezi proti boksom nenadoma močno pritisnil na zavoro. Malo je manjkalo, da bi se Senna zaletel v Benettonov bolid. Ves besen je pohitel za tekmecem v boks, na ves glas psoval in Michaela zgrabil za kombinezon. Ločiti so ju morali mehaniki, ki so komaj preprečili pretep.

Preberite tudi  Fernando Alonso: Schumacher je bil vedno moj idol

Senna se dolgo ni mogel pomiriti, Schumacher pa je, vsaj v javnosti, zadevo vzel bolj z vedre strani. Potem sta se tekmeca končno le sestala in se 20 minut povsem zasebno in razumno pogovorila, kakor je pojasnil Michael:

»Odkrila sva celo vrsto nesporazumom in bilo je dobro, da sva se pogovorila. Mislim, da sva vse razčistila.«

Senna je dodal, da sedaj razume, v kako težavnem položaju je Schumacher:

»Jasno, zelo je mlad, in ker je zelo nadarjen voznik, je pod pritiskom. Toda ravno zato se je pomembno pogovarjati. Saj tu ne gre samo za moj problem, ampak tudi za njegov. Če se bo vedno znova loteval takšnih akcij, bo tvegal hudo nesrečo.«

Video: Prost, Senna in Schumacher prvič in zadnjič skupaj na stopničkah

Schumacher in Senna sta se držala dogovora in, vsaj za nekaj časa, nista drug drugega izzivala. Med uvodno dirko v južnoameriškem Kyalamiju leta 1993 pa sta si oba bojevita petelina spet prišla navzkriž. Schumacherja je razburilo, da sta ga Prost in Senna pustila daleč za seboj. Ko je Nemec začel z napadom, mu je Brazilec hladnokrvno zaprl vrata. Za trenutek sta se njuna bolida dotaknila, Schumacherja je zavrtelo in odpeljal je s steze.

Schumacherjev menedžer Weber se je v boksu na vso moč jezil: »Vedno ta Senna!« Michael pa je takoj odhitel k vodstvu dirke, da bi protestiral zaradi ravnanja Senne. Ko se je pomiril, je spoznal, da je do incidenta vendarle prišlo zaradi njegove napake, ker je napadel nekoliko prenagljeno. Zaradi tehnične premoči Williamsa je bila sezone že pravzaprav odločena in ta spopad med Schumacherjem in Senno je predstavljal dvoboj leta.

Alesi: Senna je bil hitrejši od Schumacherja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja