Schumacher in Häkkinen: Kolega in tekmeca

0
schucmacher-hakkinen

Michael Schumacher in Mika Häkkinen sta se poznala še preden sta postala tekmeca v Formuli 1. Prvič sta se pomerila leta 1990 na dirki Formule 3, v okviru programa dirk za Veliko nagrado v Hockenheimu. To je bil začetek grajenja njunega odnosa, ki je temeljil na spoštovanju tekmečevih dosežkov in tudi njegove osebnosti. Mladega Schumacherja je še dolgo jezilo, da ga je Finec premagal prav pred domačim občinstvom, toda po številnih ostrih dvobojih v Formuli 1, je bil tisti poraz pozabljen.

michael-schumacher-vs-mika-häkkinen-at-macau-1990

Michael Schumacher je v javnosti veljal za hladnega, včasih ošabnega in neizprosnega tekmeca. Ker je svoja čustva pogosto skrival za masko hladne profesionalnosti, se ga je prijel nadimek »Robot«. Ko se je po ne popolnoma »čistih« dvobojih s tekmeci hladnokrvno odzval, je dajal občutek, da je eden tistih, ki želijo brezkompromisno in za vsako ceno zmagati, pa naj tekmec pri tem ostane na stezi ali ne, in da je zanj naslov svetovnega prvaka absolutno najpomembnejši od vsega.

Video: Hakkinen spektakularno mimo Schumacherja na ravnini Kemmel

8. oktobra leta 2000, ob 16:02 po lokalnem času v Suzuki je Schumacher lahko odmaknil roki do krmila, stisnil pesti in si globoko oddahnil: tisto, kar je bilo že videti kot »misija nemogoče«, se je zdaj uresničilo. Prvi naslov svetovnega prvaka s Ferrarijem je bil pod streho. Schumacherju je uspelo premagati večnega tekmeca Miko Häkkinena.

»To je bil najlepši trenutek vse moje dirkaške kariere. Ko sem potem zapeljal čez ciljno črto in se je kočno prikazala črno-bela zastava, so bili moji občutki preprosto neopisljivi.«

Mika Häkkinen mu je takoj prišel čestitati, objela sta se odkrito, pošteno, brez nesoglasij. Ta trenutek je bil eden izmed nenavadnejši v Formuli 1, saj se sicer med veliki tekmeci pozna več zavisti in nevoščljivosti, sovraštva in jeze, kakor iskrenega spoštovanja in priznanja.

schucmacher-hakkinen

Na tradicionalni zabavi v čast svetovnemu prvaku sta Michael Schumacher in Mika Häkkinen zapela pesem, ki je bila primerna za oba: My Way Franka Sinatre. Karaoke so se nadaljevale pozno v noč, poslušalci pa so nedvomno ugotovili, da je Schumi najbrž še vedno boljši voznik, da pa je Mika nedvomno mnogo boljši pevec.

Schumacher in Häkkinen še zdaleč nista bila običajna tekmeca. Michael ga je v Suzuki hvalil:

»Je najprijaznejši nasprotnik v tekmovanju za svetovno prvenstvo, kar sem jih kdaj imel, a tudi najtežji. Kratko malo dober fant je in to opazite posebno v trenutkih poraza. Pri tem seveda sploh ni prav, če rečemo, da je kot drugouvrščeni poražen, saj sva bila oba na dirki daleč pred vsemi drugimi. Toda način, kako se je odzval, kako sva se oba odzvala, je nenavaden, saj sva vendarle tekmovala za naslov svetovnega prvaka. Spoznal sem mnogo voznikov, ki so bili popolnoma drugačni. Pritoževali so se in razširjali slabo voljo. Mika je zelo pozitiven človek, ki pa svojega cilja kljub temu ne izgubi pred očmi. Je velik in pošten športnik. Obnaša se razumno in korektno, preprosto kot pravi športnik. Pri tem ni zlobe in občutek imam, da mi naslov privošči.«

Dvoboj teh dveh prvakov se je odvijal samo, ko sta bila v bolidih, izven steze pa sta bila kolega. Med njima ni nikoli prišlo do psihološke vojne, zbadanja, napadalnosti in žalitev. Če v hitrem, obremenjujočem in napetem svetu med dvema vrhunskima voznikoma sploh obstaja stanje, ki je vsaj približno podobno prijateljstvu, potem sta ga Michael in Mika dosegla.

Mika Hakkinen se vrača na dirkaške steze

V Indianapolisu leta 2001, ko je Mika že najavil svoj umik in je bil Schumacher že štirikratni svetovni prvak, ga je Finec še enkrat premagal. Tokrat je Schumacher poraz sprejel sproščeno in se celo veselil uspeha večnega tekmeca, ki ga je na stopničkah celo dvignil na ramena:

»Res mu privoščim. Že od Formule 3 se bojujem z njim, to pa je velik del moje kariere. Ta boj me je veselil, enkrat bolj, drugič manj. Ampak ravno to je dirkalni šport – nenehno tekmovanje.«

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje