Najvišja končna hitrost, ki jo je kadarkoli dosegel F1 bolid je…

0

Formula 1 je tehnološko najbolj napreden šport na svetu in F1 bolidi so najhitrejši enosedežni dirkalniki v katerih najboljši dirkači na planetu dirkajo za naslov svetovnega prvaka.

F1 bolidi seveda niso zasnovani tako, da bi dosegli najvišje hitrosti, temveč na način, da dosežejo čim hitrejši čas kroga na posameznem dirkališču. Medtem ko so dirkalniki Formule 1 superiorni predvsem pri pospeševanju, pa je njihova končna hitrost odvisna predvsem od konfiguracije steze na kateri dirkajo.

Najvišja hitrost in pospešek F1 bolida sta obratno sorazmerna, ekipe pa med dirkaškim vikendom spreminjajo nastavitve, da na posamezni stezi dosežejo kar najhitrejši čas. Najpomembnejši dejavnik pri doseganju najvišjih hitrosti v Formuli 1 je prestavno razmerje. Daljše je prestavno razmerje, višja je končna hitrost in obratno.

Koliko je torej najvišja končna hitrost, ki jo je dosegel F1 bolid?

Leta 2006 se je Honda odločila, da z F1 bolidom, s katerim sta leta 2005 v prvenstvu Formule 1 dirkala Jenson Button in Takuma Sato, v slani puščavi v Utahu poizkuša doseči magično mejo 400 km/h.

Vozni medicinskega avtomobila FIE Alan van der Merwe je s Hondo dosegel končno hitrost 397.360 km/h, kar je hitrostni rekord, ki ga je potrdila tudi FIA. Honda je sicer ob testiranju v puščavi Mojave dosegla tudi končno hitrost 413.205km/h, kar ostaja neuradni rekord.

Voznik medicinskega avtomobila FIE Alan van der Merwe je s Hondo dosegel končno hitrost 397.360 km/h, kar je hitrostni rekord, ki ga je potrdila tudi FIA.
Najvišja končna hitrost, ki jo je F1 bolid dosegel na stezi…

Na testiranju pred VN Italije leta 2005, je Juan Pablo Montoya z McLaren-Mercedesom MP4-20 postavil rekordno najvišjo hitrost 372,6 km/ h, kar je uradno priznala FIA, kot najhitrejšo hitrost doseženo z F1 bolidom, čeprav ni bil dosežen med dirkaškim vikendom.

Preberite tudi  FIA izdala poročilo: Nihče ni kriv za smrt mladega Huberta

Po podatkih ekipe Williams, je Valtteri Bottas v sezoni 2016 med prostim treningom pred dirko za VN Azerbajdžana v Bakuju dosegel neverjetno hitrost 378 km/h.

 

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj