Ecclestone: Formula 1 bi morala imeti dve prvenstvi

Dolgoletni lastnik in vodja Formule 1 Bernie Ecclestone meni, da bi bilo potrebno v najhitrejšem športu uvesti dodatno prvenstvo, v katerem bi tekmovale ekipe, ki hkrati niso konstruktor svojih bolidov.

V obsežnem intervjuju za ESPN je nekdanji šef Formule 1 natančno navedel, kaj bi spremenil v sodobni Formuli 1, če bi še vedno vlekel vse niti najhitrejšega športa. Za začetek je Ecclestone precej kritičen do pristopa Liberty Medie, ki z ekipami išče kompromise glede prihodnosti F1.

“Prvič, ne bi se pogovarjal z ekipami. To je kot, da bi imeli odbor in tega ne potrebujete pri sprejemanju takšnih odločitev,” je dejal Ecclestone za ESPN.

Ecclestone še predlaga, da bi morali v Formulo 1 dodati novo svetovno prvenstvo.

Rekel bi: Imeli bomo dva prvenstva; Eno je svetovno prvenstvo konstruktorjev, drugo pa svetovno prvenstvo ekip. Svetovno prvenstvo voznikov ob tem na noben način ne bi bilo prizadeto, «je nadaljeval Ecclestone.

“Konstruktorsko prvenstvo je za ekipe, ki izdelujejo motor in šasijo. Torej ekipe, kot so Ferrari, Mercedes in Renault.

“Za prvenstvo ekip bi pripravili povsem nov bolid – kot zelo prefinjen F2 bolid. Če bi se Honda odločila, da ne bo v F1 – ali če bi se Renault odločil, da ne bo več konstruktor, bi lahko prestopili v prvenstvo ekip. Uporabljali bi motorje, ki so podobni sedanjim, ob tem pa bi moral posamezni motor trajati celotno sezono. Ekipe bi dobile še rezervni motor, ki pa bi ga lahko uporabile zgolj ob odpovedi prvotnega-“

Na ta način bi se rešili vseh teh stroškov, hkrati pa bi lahko privabili nove ekipe, ki bi na leto operirale s proračunom v višini 30. milijonov dolarjev.”

Bernie Ecclestone in sedem norih idej za izboljšanje Formule 1

Preberite tudi  Verstappen: Najprej bi izbral modro, nato srebrno

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja