Robert Kubica: Somrak bogov

0

Zgodba Roberta Kubice v Formuli 1 postaja zmeraj bolj podobna operam Richarda Wagnerja, kjer vidimo vzpone in padce, epske trenutke, tragedije in veličastne prizore. Ko je Robert v letu 2017 na poletnem testiranju na Madžarskem po dolgem času sedel v sodoben bolid ekipe Renault, so bile tribune polne zastav in glasnih vzklikov njegovih navijačev. Prizor je spominjal na junaško epsko arijo iz Wagnerjeve opere Somrak bogov.

V ozadju: Robert Kubica

Prvi alarmni zvonec, ki bi moral postaviti vse na realna tla, je bil tedaj, ko so se pri Renaultu odločili nadaljevati s Palmerjem, ki so ga sicer še pred koncem sezone zamenjali s Sainzem. Toda to ni ustavilo Roberta Kubice na pohodu v Formulo 1. Prestopil je k Williamsu, kjer se je med njim in Sirotkinom odvil epski boj, v katerem je bil poraženec Robert. Potreboval je dobro leto, da se je pobral in veličastno vkorakal v ekipo z mogočnim sponzorjem. Na zimskih testiranjih v Barceloni pred letošnjo sezono pa je pokazal, da se ni prav nič spremenilo od testiranj na Madžarskem. Da je bila tragedija še večja, Williams ni uspel pravočasno pripraviti bolida, zato je ekipa z veliko zamudo prišla na progo.

Williams, Kubica in črni petek

Junaške poze Roberta Kubice so izginile v trenutku, ko se je prižgala štoparica. Na vseh dirkah do sedaj ga je porazil novinec, oziroma v kontekstu Wagnerja oproda, George Russell. Za to naj bi bila kriva slaba šasija, toda niti zamenjava le-te med vozniki ni prinesla rezultata. Russell je pač hitrejši od Roberta. Res je, da je ekipa Williams v tehnični krizi, kar je lahko izgovor za njegovo porazno predstavo. Toda še večja sramota bi bila, če bi Kubica sedel v boljšem bolidu in bi ga prehitevali vozniki s slabšimi bolidi.

Hitrost Roberta Kubice

Robert stoično vztraja pri dirkanju, čeprav nihče ne ve, kaj in komu se želi dokazati. Jasno je, da v dirkah ne uživa tako kot Raikkonen, saj mu Williamsov bolid ne daje možnosti za solidne rezultate. Morda hoče biti neke vrste božanski junak za trume navijačev, ki mu sledijo vsepovsod. Toda Formula 1 je resničnost, ne zgodba, ki jo prepevajo na odru. Na žalost iz dirke v dirko postaja jasno, da junaške poze in govori ne peljejo nikamor, če niso podprti z rezultati.

Robert, recimo Bobu bob!

Somrak kariere Roberta Kubice je vse bližje. Menim, da bi bilo zanj najboljše, če odide na lastno željo. Kaj ga je po tolikih letih gnalo, da se je vrnil v Formulo 1, ve le on sam, toda očitno ne bo dosegel nič več kot dirko odpeljati do konca (na koncu). Če sam ne prekine pogodbe, ga bodo zagotovo slej ko prej zamenjali, medtem pa bo izgubil še tisto malo ugleda, kar mu je ostalo. Zanj bi bilo bolje, da si prizna, da ni sposoben za dirkanje v Formuli 1, in morda zasede mesto med komentatorji. To malodane mučno vztrajanje smo pogosto videli v Wagnerjevih operah in junaki tam ne končajo ravno dobro.

Enigma Robert

Simon Jazbec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj