Komentar kvalifikacij za VN Monaka: Rdeči klovni v monaškem cirkusu

Zmeraj sem bil strog do napak ekip, ne glede na barvo bolida. V primerjavi z današnjo predstavo pri Ferrariju izgledajo profesionalno še pri ekipi Haas. Le-ta je morala v četrtek prositi FIO naj obema voznikoma pokaže črno zastavo, da bi ju lahko priklicali v bokse. Na kvalifikacijah za VN Monaka so jih pri Ferrariju gladko prekosili, tako po kvaliteti kot po kvantiteti napak.

Oba dirkača Haasa s črno zastavo na prvem prostem treningu

Najprej poglejmo, kako si polena pod noge mečeta oba voznika. Najprej je v tretjem prostem treningu Vettel priletel v zid, direkcija dirke pa je dala signal za virtualni varnostni avtomobil. Edini, ki je prekoračil dovoljeno hitrost, je bil prav njegov moštveni kolega Charles Leclerc, kot da v boksih ne bi vedeli, da je njihov bolid imel nesrečo. Leclerc je na srečo prejel le opomin, kar pa je bil zgolj uvod v komedijo kvalifikacij za VN Monaka, ki pa se je vsem navijačem in navdušencem zdela vse prej kot smešna. Zaradi spleta okoliščin je bil Sebastian Vettel pred izpadom, njegov bolid so popravili tik pred zdajci in zadnji poizkus je začel nekaj sekund pred koncem Q1. Sicer se mu je uspelo uvrstiti naprej, toda iz petnajsterice je potisnil prav moštvenega kolego Leclerca. Zakaj je le-ta ostal v boksih, je verjetno jasno zgolj Jocku Clearju (ali pa še njemu ne). Zanimivo bo videti, če je to še ena napaka, za katero ne bo odgovarjal in bo zadnja samo do naslednje. Jaz v njegovo nestrokovnost in nesposobnost verjamem že nekaj časa, a me Jock vedno znova preseneti s še večjo bedarijo.

Je Jock Clear res pravi človek za Ferrari?

Pa pustimo sedaj ob strani več dotikov zidu, ki jih je napravil Vettel, in očitni tehnični zaostanek Ferrarija SF90 za Mercedesom W10 na kvalifikacijah za VN Monaka. Zdi se, da jim je zmaga v prvenstvu bolj cilj za naslednje leto. Ob takšni zmedi pri Ferrariju pa je Verstappnu in Red Bullu enostavno potrditi še tako pretirane napovedi Helmuta Marka in tudi danes jim je uspelo prehiteti rdeče. Ne vem sicer, ali jim bo to uspelo tudi jutri, toda vseeno je to boleč udarec za Ferrari.

Preberite tudi  Louis Chiron: Dirkač, ki je v F1 dirkal star skoraj 60 let

Za Mercedes so bile kvalifikacije za VN Monaka že skoraj formalnost v vikendu, v katerem smo vsi še zmeraj pod vtisom smrti Nikija Laude. Verjamem, da jim ni do šale in to so pokazali tudi na progi. Edini, ki je bil Mercedesu vsaj malo konkurenčen, je bil tokrat Verstappen. Če jim bo uspelo jutri znova doseči dvojno zmago, bo to nov spomenik njihove suverenosti. Kot ljubitelj napetih dirk se bom obrnil na Santo Devoto, da bo vsaj dirka zanimiva, ne glede na končnega zmagovalca.

Pri Ferrariju je skrajni čas, da si poleg rdečih uniform nabavijo še rdeče nosove in lasulje. Sicer je dolgočasno zmeraj znova poudarjati njihove očitne napake, a nas zmeraj presenetijo z novimi. Osebno so mi najbolj nadležni prav vodilni člani ekipe Binotto, Elkann in Camilleri, katerih sposobnost vodenja ekipe je najmanj vprašljiva. Današnji dogodki kažejo na to, da so v boksih bolj ljudje, ki imajo veze in poznanstva, kot pa takšni z znanjem in sposobnostmi.

Camilleri: Ferrari ostaja resen kandidat za naslov

Simon Jazbec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja