Ferrari: Sence preteklosti

0

V zadnjem obdobju se pri Ferrariju zmeraj bolj ukvarjajo s svojo preteklostjo, namesto da bi bili fokusirani na sedanjost. Sence preteklosti jih spremljajo povsod, zasidrane so v glavah navijačev in tudi mediji prav radi spominjajo na dogodke iz Ferrarijeve slavne zgodovine. Toda nostalgija pač ne pomaga bolidu iti hitreje in ne prinaša točk.

Nostalgija v Formuli 1: Dobri stari časi…

Sence preteklosti se pri Ferrariju kažejo že na primer v samem imenu ime bolida, čeprav kljub tradiciji težko sledijo nekemu sistemu. V zadnjih treh sezonah so kar dvakrat uporabili šifro bolida, ki je spominjala na obletnico (SF70H, SF90). V zadnjem desetletju pa se je pojavilo tudi poimenovanje, ki je posnemalo star sistem, še iz časov Enza Ferrarija (F60, F138). Naslednji razpoznavni znak je bela barva, ki naj bi spominjala na shemo, značilno za 312T.

Ferrari 312T: Trasversale

Zgodovinska primerjava pa se pri Ferrariju pojavlja tudi pri zaposlenih. Kaj imata skupnega Mattia Binotto in Mauro Forghieri? Oba sta bila tehnična direktorja pri Ferrariju, toda to še ne pomeni, da je Binotto uspešnejši samo zaradi tega, ker ima skupno točko s Forghierijem. Podobno je bilo, ko so v program mladih voznikov sprejeli Micka Schumacherja. Res je njegov oče zaenkrat najuspešnejši Ferrarijev voznik in eden najboljših voznikov na sploh, toda sam priimek ne daje nobenih garancij. V zgodovini Formule 1 so bili vozniki, ki so presegli rezultate svojih očetov, in tudi takšni, ki se le-tem niso niti približali. Sploh ni nujno, da bo bolid, katerega ime in barve spominjajo na pretekle bolide, z voznikom, čigar priimek spominja na slavo preteklih sezon, kar naenkrat začel zmagovati.

Veliko breme slavnega priimka

V letu 2019 štejejo le točke, dosežene v tej sezoni, naslovi in zmage iz preteklosti v aktualnem boju pomenijo prav toliko kot lanski sneg. Z apeliranjem na nostalgijo verjetno skušajo prikriti pomanjkanje uspehov v zadnjem obdobju in tako pozornost iz blede sedanjosti usmeriti na svetle trenutke preteklosti. Ferrari pa ni edini, ki se poslužuje tovrstne taktike. S podobno nostalgičnimi akcijami so poskusili tudi pri McLarnu in potrebovali so kar nekaj časa, da so dojeli, da to ne pelje k želenemu cilju. Za razliko od omenjenih ekip pa se pri Mercedesu ne poslužujejo sedenja na lovorikah in Tota Wolffa nihče ne primerja z Alfredom Neubauerjem.

 

Simon Jazbec

Oboževalci preteklosti Formule 1

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje