Avto polo: Ko poškodbe zasenčijo zabavo

0

Avto polo ali polo z avtomobili je bila posebna oblika motošporta, ki se je razvila v Združenih državah Amerike na začetku 20. stoletja. Po pravilih in opremi se je zgledovala po takrat priljubljenemu športu polu, le da so namesto konjev za premikanje uporabili avtomobile.

Polo je v osnovi ekipni šport, pri katerem se igralci na konjih podijo za žogo, ki si jo podajajo z lesenimi dolgimi palicami. Cilj je čim večkrat zadeti nasprotnikov gol. V ZDA pa so šport ponesli povsem na novo raven, lahko bi celo rekli, da so ga naredili ekstremnega. Avto polo je postal eden izmed najnevarnejših športov v zgodovini. Zaznamovale so ga številne nesreče, poškodbe in celo smrtne žrtve med igralci ter gledalci.

Izumitelj igre avto polo naj bi bil Ralph “Pappy” Hankinson, prodajalec Fordovih avtomobilov iz Topeka. Nov šport naj bi leta 1911 ustvaril z namenom, da bi prodal več avtomobilov Model T oziroma »Tin Lizzie«. Šlo naj bi torej za premišljeno marketinško potezo, ki pa se je razvila v masaker.

Fordov Model T je bil najprimernejši za avto polo, ker je bil takrat edini avtomobil na tržišču, ki je imel nožna pedala za pospešitev, zaviranje in vožnjo vzvratno. Dosegel je hitrost do 72 km/h in imel ustrezno tehnologijo za izvajanje manevrov, ki so jih potrebovali v avto polu.

Prva igra avto pola se je odvila v kraju Wichita, 20. julija 1912. Tekmovalo je osem igralcev v štirih avtomobilih, spodbujalo pa jih je kar 5000 gledalcev. Poskusi uveljavitve igre so se pojavljali že nekaj let prej, vendar nihče ni dojemal tega športa kot nekaj, kar bi zanimalo množice.

Po prvi uradni tekmi so začele po ZDA nastajati avto polo lige, pod okriljem Avto polo zveze. Do 20. let sta postala New York in Chicago prestolnici tega nenavadnega športa, saj so tekme prirejali prav vsak večer.

V drugih državah, predvsem v Veliki Britaniji, so bili skeptični in previdni glede avto pola. Dojemali so ga kot nekaj zanimivega, a hkrati blaznega. Povsem upravičeno, saj je narava tega športa s seboj prinesla številne trke med avtomobili, prevračanja in padce iz vozila. Stalnica avto pola so bile ureznine, zlomi kosti, nemalokrat pa se je pripetilo, da so katerega izmed igralcev povozili.

Izkupiček tekem tako ni bila le ogromna materialna škoda, pač pa tudi poškodbe sodelujočih. V letu 1924 je bilo skupno število materialne škode v Hankinsonovih britanskih in ameriških avto polo ekipah 1564 zlomljenih koles, 538 počenih pnevmatik, 66 polomljenih osi, 10 razbitih motorjev in 6 avtomobilov, ki so bili popolnoma uničeni.

Zaradi visokih stroškov popravil in številnih telesnih poškodb je avto polo konec 20. let začel toniti v pozabo. Danes ga ne igrajo nikjer več, so pa šport leta 2008 poskušali obuditi z motorji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj