Komentar VN Azerbajdžana: (NE)sposobnost nasprotnikov

0

Mercedes je letos tako močan tudi zaradi nespodobnosti glavnih nasprotnikov, Ferrarija in Red Bulla. Na dirki za VN Azerbajdžana smo videli Ferrarijev nov aerodinamični paket in Hondin nov pogonski sklop pri ekipah Red Bull in Scuderia Toro Rosso. Poslušali smo množico izjav in videli napenjanje mišic na prostih treningih ter prvih delih kvalifikacij, ko pa je prišlo do najpomembnejšega dela, pa je Mercedes ponovno pustil vse v ozadju.

Mercedes do četrte dvojne zmage v letošnji sezoni, Ferrari brez moči

Divji ritem mladega Leclerca v začetni fazi je bil precej samomorilski. S težkim bolidom in medium pnevmatikami je težko držati ritem z ostalimi konkurenti na soft pnevmatikah, kaj šele biti hitrejši od njih. Posledice smo videli na koncu dirke, ko je moral Charles prezgodaj na menjavo, da bi lahko posegel v boj za stopničke. Ponovno jim je šlo prgišče točk po zlu, verjetno prav zaradi Clearjeve »bistre« poteze. Sebastian Vettel je sicer končal na tretjem mestu, vendar to ni dovolj za nekoga, ki se želi boriti za naslov svetovnega prvaka.

Vettel: Prepričan sem, da lahko letos postanem svetovni prvak

Hondin nov pogonski sklop se ni izkazal, da bi bil na nivoju Ferrarijevega in Mercedesovega, kot so zatrjevali pri Red Bullu. Verstappen je storil vse, kar je lahko, za njegovo četrto mesto pa je zaslužno tudi to, da je imel Leclerc slab vikend. Tudi na ravnini so Maxa drugi bolidi, s pomočjo sistema DRS, z lahkotno prehiteli. Za podobno neučinkovit se je izkazal tudi Ferrarijev nov aerodinamični paket. Napake vodstva in lastnikov se pri ekipi iz Maranella vlečejo že leta, pravi kadri pa so odšli drugam.

URADNO: Raikkonen izključen iz kvalifikacij

Pohvale si zaslužita voznika ekipe Racing Point in McLarna, ki sta prišla do točk, in seveda zimzeleni Kimi Raikkonen, ki je osvojil točke prav na vsaki letošnji dirki. Tokrat se je do njih nekoliko težje prebil, saj je bil zaradi nerodnosti ekipe, zaradi neustreznega prednjega stabilizatorja, prisiljen dirko začeti iz boksov. Kubica tudi na VN Azerbajdžana ni presenetil, zmeraj bolj pada v krizo in kaže svoje slabosti, le-te še podkrepi njegov Williams, ki je daleč od idealnega bolida.

Komentar kvalifikacij pred VN Azerbajdžana: Farsa

Seveda je pri takšnih nasprotnikih ekipi Mercedes zmagovanje sorazmerno enostavno. Valtteri Bottas je večkrat dokazal, da ni tisti »Buttler« in »Wingman«, za katerega so ga mnogi neupravičeno zmerjali. V sezoni 2019 je zmagal prav toliko dirk kot Hamilton, še več, trenutno je vodilni na lestvici Svetovnega prvenstva med vozniki Formule 1. Letos ne vidim Mercedesa toliko močnejšega od nasprotnikov, pač pa ima srečo, da so njegovi zasledovalci nerodni in neučinkoviti. Se jim je (predvsem Ferrariju) že sprožil alarmni zvonec in se bodo končno prebudili? Ali pa bodo iz dirke v dirko izgubljali točke?

Preberite tudi  Leclerc: Ne bom se opravičeval zaradi "ubijalskega" instinkta

 

Simon Jazbec

VN Azerbajdžana: Prvi mejnik sezone 2019

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj