Formula 1 na TV3: Zanič ste, odnehajte

18

Presenečenim gledalcem smo morali še enkrat več razložiti, da se pravila v Formuli 1 niso spremenila, temveč gre zgolj za šlamparijo komentiranja na TV3, ki želi elitni razred motošporta spremeniti v burlesko.

Tudi danes so se na nas obrnili začudeni gledalci, ki jim ni šlo v račun, kako se lahko v Formuli 1 pravila nenehno spreminjajo. Zmedo sta, kot ponavadi povzročila komentatorja prenosov Formule 1 na TV3, ki si po dobrem letu komentiranja še zmeraj sproti izmišljujeta nova in nova pravila.

Morda je bila vzrok zgodnja ura, toda dejstvo je, da je bil prenos današnjih kvalifikacij milo rečeno kriminalen. Ob tradicionalni zmedi glede izbire pnevmatik v drugem delu kvalifikacij smo danes poslušali še o električnih instalacijah v F1 bolidih, DRS cona na najdaljši ravnini v koledarju je izginila, Nico Hulkenberg se je transformiral v ostale dirkače, videli smo Sebastiana Grosjeana, itd, itd.

Še pred začetkom kvalifikacij smo slišali, da je Ferrari v svoji ligi, po koncu pa sta komentatorja vendarle razkrila skrivnostno analizo, ki je po včerajšnjih treningih pokazala na prednost Mercedesa.

Televizija TV3 se je odločila, da slovenski javnosti prepreči ogled Formule 1 na tujih programih, hkrati pa je njihova produkcija pod vsako kritiko. Skrajni čas je, da resnici pogledamo v oči in domnevnim lastnikom licence za prenose Formule 1 jasno povemo: Zanič ste, odnehajte.

Matej Plešej

18 KOMENTARJI

 1. Jaz recimo nimam težav s tem, da TV3 prenaša F1, samo naj odkodirajo ostale programe, ki prenašajo F1 in jih imamo v shemah naših operaterjev. TV3 je namreč ena od komercialnih televizij, ki jih je možno spremljati na antenskem omrežju DVB-T – se pravi da so t.i. brezplačno dosegljiva televizija za razliko od ostalih (večjih) dveh komercialnih televizij pri nas.

  Kdo ve kakšna je sploh pravna podlaga teh zatemnitev. Eno od pojasnil pa sem našel spodaj:
  https://www.akos-rs.si/zatemnitev

  Dvomim, da ORF in RTL zahtevata od nas zatemnitev, glede na to, da sta bila prosto dosegljiva v treh sezonah, ko F1 ni bilo na slovenskih televizijah.

 2. FORMULA 1

  Žalostno, da nobena televizijska družba v Sloveniji ne zmore predvajati prenosov dirk Formule 1, saj smo se po mnogo letih vrnili pravzaprav nazaj v kameno dobo.
  Medtem, ko si moderne televizijske hiše po svetu trudijo za svoje gledalce in potrošnike, pa si naše privoščijo takšne oddaje in programske sheme, ki imajo za cilj skorajda že poneumljanje gledalcev in potrošnikov. Medtem, ko širom po Sloveniji propada kulturna dejavnost, pa si televizijske postaje privoščijo na tem kulturnem področju dobesedno razmetavanje denarja, ki ga v končni fazi plačujemo gledalci. Njihova medsebojna konkurenčnost je v zadnem obdobju že prestopila vse meje dobrega okusa, saj gredo namesto v dobro že v škodo gledalcev. Pri vseh poplavah potrošniških vsebin, primanjkuje veliko kvalitetnega programa, zaradi katerega moramo vedno bolj posegati po tujih programih, ki se znajo vsaj približati gledalcu in plačniku programa. Žal je to nerazumevanje do avtomobilskega športa privedlo do tega, da so ukinili tudi prenose dirk Formule 1, kar je nerazumljivo in nedojemljivo. Medtem, ko se druge televizijske hiše trudijo, da bo prikazale vedno več dodatnih vsebin prenosa vse bolj kvalitetnejših dirk, tukaj govorimo že o profesionalcih ter bivših dirkačih, ki komentirajo posamezne dirke, si pri nas privoščijo dobesedno prisilni mrk.
  Zato se moramo ljubitelji avtomobilskih dirk, znajti po svojih (z)možnostih, da sploh lahko gledamo prenose pri sosednjih, bodisi italijanskih Sky in Rai , avstrijških ORF1 ali nemških televizijah RTL, a pri temu še vedno plačujemo programe doma v Sloveniji in razno raznim slovenskim operaterjem.
  Zato, hvala lepa vsem tistim, ki so sodelovali in sodelujejo pri takšnih nerazumnih odločitvah, saj se bo to odrazilo tudi pri gledanosti in bojkotu drugih programov, vsaj z moje strani bo tako:
  Napisal že: 2.maja 2016

  SPOROČILO TELEKOM – 1.del:

  v Telekomu Slovenije se zavedamo, da temnitev programov v času športnih prenosov ni prijetna. Vendar pa je v zadnjem obdobju postalo že običajno. Lastniki pravic lahko temnitev zahtevajo skladno z obstoječo zakonodajo, mi pa moramo zahtevo upoštevati – druge možnosti žal nimamo. Pri tem vedno temnimo izključno na zahtevo lastnika pravic, nikoli ne temnimo sami od sebe. Prav tako temnimo zgolj in natanko le tiste programe, za katere prejmemo zahtevo, in sicer v času, ki je zahtevan.
  Sporočam vam tudi, da programi Sky za slovensko tržišče žal niso na voljo.
  Center za pomoč uporabnikom

  KOMENTARJI

  Še sreča, da vsaj TV3 v Sloveniji prenaša dirke, po kar veliko letih brez možnosti spremljanja dirk, ko smo imeli edine variante na ORF1, RAI2 ter SKY, ki ga v Sloveniji sploh ni za dobiti. Potem, ko so tudi v Italiji na državni televiziji RAI, popustili pritisku SKYja, ki ima sedaj ekskluzivno pravico predvajanja Formule 1, nam ostane samo še ORF1. Še sreča, da lahko gledamo proste treninge na tem programu, saj jih med kvalifikacijami in dirko, zatemnijo in zablokirajo.
  V Sloveniji žal nimamo sreče z izbiro komentatorjev, saj oba dajeta vtis, da ne komentirata dirk Formule 1, temveč se bojujeta eden proti drugemu s svojimi velikokrat nenavadnimi stališči. Tudi, ko so bile dirke na POPTV ni bilo nič boljše, saj je pač Miran Ališič imel svoj stil in tudi svoje preference. Ko se je v včasih pridružil tudi Franci Jerančič, potem je bilo res kot pri sedanjih komentatorjih na TV3.
  Preprosto, morata komentirati dirke in kvalifikacije ter pustiti vse druge subjektivne ocene pred vrati studia, kajti le tako, se bo še kakšen gledalec več odločil, da bo spremljal tekmovanje Formule 1. Strokovno, korektno in profesionalno, za to tudi plačujemo televizijo, ne plačujemo, pa je zato, da glas vedno znižamo na minimum!

  • zoran13, cenim vaš trud, ki ste ga podal v komentar, mi tu se borimo že od prve dirke, da bi imeli spodoben prenos, a najbolj žalostno je, da se danes (na Facebook strani našega portala) nekdo komentira, da če nam ni komentiranje na TV3 všeč, saj lahko damo potiho. Dokler bodo taki glasni in ostali tiho bo tako. A Lani se je zgodilo (smo poročali) da so vrli gospodje celo ure zatemnitve zamešali, a kakih sankcij pač ni bilo….upam, da bo počasi počasi pa že kdo sprevidel, ali pač za nas v Sloveniji je že dobro pač karkoli je….

   2
   1
  • Sokomentator dirk F1 na TV3 me spravlja ob živce. Ali zna ta človek povedati eno samo misel, brez zoprnega ciničnega posmehovanja? Nemogoč je.

 3. Sem ze probal gledat tv3 dirko.. Brez zvoka.. Ampak ne slisis zvoka bolidov in stvar ni toliko zanimiva.. Hvala tv3 za vas trud.. Ampak vam ravno ne uspeva.. Formula 1 je drag sport.. Tudi kvalitetni prenosi.. Izobrazba.. Posledicno veliko stanejo.. In za tv3 predrago.. nedoseglivo.. Nedostopno… Neizvedljivo.. S tem kadrom in vlozkom.. Prosim pozabite na moto sport.. In nam pustite moznost gledat kvalitetne prenose na RTL.. Saj smo vendar v EU.. Lp..

 4. Fantje..in redka dekleta..na netu najdeš kvalitetne streame od SKYja..reklame, ki jih doda platforma za stream..pa blokiraš u Adblockerjem..zadeva rešena…

 5. Moje mnenje je da imate preveč reklam glih ko je napeto date reklame polj komentatorja nimata pojma bolj se pogovarjata med sabo kot pa komentirata menjat komentarja

  • Andrej Robar, samo da ne bo nesporazumov, mi nimamo tega čez, torej reklam in komentatorjev ne postavljamo mi, temveč kar oni. Drugače pa se strinjam z vami

 6. Pozdravljeni TV3 komentatora bi bilo bolše , če sploh nekomentirata pa naj ne zatemnijo druge programe pa bodu vidli koliko gledalcev bo gledalo F1 na TV3 kajti komentatorja sta poraz pa njihove reklame.LP vsem gledalcen F1.

 7. Na Tv3 ne bodo nikoli spremenili in zamenjali komentatorje ta Andraž je največji papak ki si kar izmišljuje in laže. Jaz gledam na Sk1 srbski preko računalnika dva komentatorja sta bomba. Ta dva sta dvorna norcka in ko se še priključi tretji popolno brez znanja je pa burleska.

 8. F1 spremljam od 1978, komentiral je Niko Mihelič, Miran Ališič, pa smo preživeli. Mihelič je bil preveč monoton, tehnično dobro podkovan, za moj okus preveč navijaški do Senne. Ališič je preveč hrumel, se preveč zanimal za čenče, tehnika ga je bolj malo zanimala, ves čas se je oziral kao po dekletih, da je prikril svoja nagnenja. Sedanja Lukič in Zupančič pa nista tako slaba, kot bi ju hoteli nekateri očrniti.Ne navijata za specifičnega dirkača, za kakšen lapsus pa jima ne zamerim.Kaj res Slovenci ne moremo nič pohvaliti?

  4
  3
  • Domen, S to razliko, da se pod Ališičem nikoli ni zatemnjevalo tujih kanalov. Če ti ni bil všeč ga pač nisi gledal. V kolikor pa zatemniš cel svet, v svojih prenosih pa govoriš stvari, ki ne držijo, pa je to malce problematično.

 9. Pogled vseh zatemnitev in slabega komentiranja in veliko dolgih reklam za povrh se še v enem sklopu reklam ponovi ista reklama izpred 30-ih sekund.
  LP

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj