Fernando Alonso: 11 nepozabnih nesreč v Formuli 1

Fernando Alonso je v svoji dolgoletni karieri nanizal kar nekaj uspehov, pa tudi nesreč, vendar nobena izmed njih ni bila usodna zanj. Čeprav se trenutno ne bori na svetovnem prvenstvu v Formuli 1, ostaja eden izmed bolj priljubljenih voznikov. Alonsov seznam nesreč na svetovnem prvenstvu je kar precej dolg, zato smo naredili izbor desetih najbolj nepozabnih nesreč. Španskemu vozniku je ostala najbolj v spominu tista v Avstraliji, leta 2016, za katero je priznal, da je bila nedvomno hujša od tiste v Braziliji, leta 2003.

1. VN San Marina 2001

Na VN San Marina 2001 se je zgodila prva resna nesreča, ki je prestrašila tudi takrat 19-letnega Alonsa. Novinec iz Španije se je zakalkuliral glede zavoja na progi, z Minardijem zletel s proge in se zaletel v pregrado.

2. VN Brazilije 2003

Najbolj resno nesrečo kot mladinec je Fernando Alonso utrpel na VN Brazilije 2003. Španec je zapeljal na ostanke bolida Marka Webberja, ki je malo pred tem razbil svojega Jaguarja. Zadel je eno od Jaguarjevih pnevmatik in v 55. krogu trčil v zaščitno steno. Odnesel jo je zgolj s praskami na kolenu.

3. VN Monaka 2004

Na dirki v Monaku je Fernando Alonso želel prehiteti Ralfa Schumacherja. Le-ta mu je dal priložnost, toda Fernando je izvedel riskanten manever, zaradi katerega je odstopil z dirke.

4. VN Japonske 2007

Na VN Japonske 2007 so bile vremenske razmere obupne. Lilo je kot iz škafa, poleg tega pa je dirko oteževala še megla. Približno na sredini dike je Sebastian Vettel z bolidom zadel Alonsovega McLarna in mu odlomil desni odsevnik. Čeprav je Španec nadaljeval z dirko še nekaj krogov, se je nato v 41. krogu zavrtel in uprizoril spektakularen trk.

Preberite tudi  Govorice: Bo Renault Formuli 1 pomahal v slovo?

5. VN Brazilije 2009

Alonso je bil na VN Brazilije 2009 nazaj za Renaultovim volanom, toda dirko je bil prisiljen končati že po prvem krogu. V Interlagosu ga je izločil Adrian Sutil iz ekipe Force India, ki je pred tem trčil že z Jarnom Trullijem.

6. VN Monaka 2010

V letu 2010 se je Alonso nahajal v Ferrarijevem bolidu F10, s katerem je dominiral že na prvih dveh prostih treningih. Manj sreče pa je imel na tretjem prostem treningu, ko ga je po prepoznem zaviranju na ovinku Massenet zaneslo v pregrade. Preostanek kvalifikacij je tako moral presedeti ob progi.

7. VN Belgije 2010

Alonso je na VN Belgije 2010 hotel enostavno preveč. Na mokri progi se je njegov bolid zavrtel in ob tem poškodoval prednje vzmetenje.

8. VN Belgije 2012

Fernando Alonso je imel enega izmed najbolj pretresljivih začetkov dirke v svoji karieri prav na VN Belgije 2012. Startal je s petega mesta, zaradi kazni, ki jo je dobil Pastor Maldonado. Takoj po začetku se je Alonso prebil na četrto mesto in izgledalo je, da se mu obeta odličen rezultat. Toda nato se je Romain Grosjean zabil v Lewisa Hamiltona pri La Sourcu in posledično je tudi Alonsov bolid dramatično zletel v nebo.

9. VN Malezije 2013

Alonsu 200. dirka v svetovnem prvenstvu ni prinesla sreče. Na progi v Maleziji se je na začetku dirke, v drugem zavoju, dotaknil zadnjega dela Vettlovega Red Bulla. Ob tem je poškodoval sprednje krilce svojega Ferrarija, kar pa še ni bilo najhuje. Ko je na začetku drugega kroga začel zavirati na ravnini za v bokse, se je krilce odtrgalo in njegov bolid je zdrsnil s proge.

Preberite tudi  Helmut Marko: Za Ricciarda pri Red Bullu ni prostora, tudi če Renault zapusti F1

10. VN Abu Dhabija 2013

Fernando Alonso je na VN Abu Dhabija 2013 neustrašno izvedel dih jemajoči manever, s katerim je prehitel Jean-Érica Vergneja. Za šivankino uho se je izognil Francoza, potem pa zapeljal s proge, poskočil čez robnike, in se vrnil na progo.

11. VN Avstralije 2016

Uvod v sezono 2016 je prinesel enega izmed najsilovitejših trčenj v hibridni eri Formule 1. Fernando Alonso je z Mclaren Hondo trčil v zadek Estebana Gutiereza, Španec pa se je po večkratnem prveračanju s popolnoma razbitim bolidom ustavil v zaščitni ogradi. Dvakratni svetovni prvak je na veliko srečo ostal nepoškodovan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja