Paddy Lowe: How Low(e) can we go

0

Paddy Lowe je brez najmanjšega dvoma glavni krivec za katastrofalen začetek predsezone pri Williamsu in, kot sedaj že bivši tehnični vodja, tudi objektivno odgovoren za vse težave, povezane s projektom FW42. Lowe je vpleten v svet Formule 1 že vrsto let, na vodilnih položajih pa se giblje manj kot desetletje. V nadaljevanju si bomo pogledali, kdo pravzaprav je ta gospod, ki so ga mediji še pred kratkim kovali v zvezde, in kako je prišel v Williams.

FIA: Novi Williams ni legalen

Paddy Lowe je svojo prvo službo v Formuli 1 dobil prav pri Williamsu, kjer se jim je pridružil leta 1987. Postal je glavni inženir, zadolžen za elektroniko, in med ostalim je skrbel tudi za razvoj aktivnega vzmetenja. Za izris bolidov FW14 in FW14B je v tistem času skrbel dve leti mlajši Adrian Newey. Lowe je nato leta 1993 odšel v McLaren, kjer je postal vodja oddelka za razvoj in raziskave. Imel je sicer pomembno delo, vendar ne toliko vezano na progo in dirke. Pri McLarnu je ostal kar dvajset let, za tehničnega direktorja ekipe pa je bil imenovan šele v januarju 2011. V sezoni 2013 je zopet zamenjal ekipo in postal izvršilni direktor pri Mercedesu. Tu je doživel svoj največji uspeh, zato je bila novica v januarju 2017, da so pri Mercedesa s Paddyjem Lowom zaključili, veliko presenečenje.

Video: Hamilton in Rosberg trčila v zadnjem krogu VN Avstrije

Za boljše razumevanje prekinitve njihovega sodelovanja se je potrebno spomniti dogodkov v sezoni 2016. Ključen je bil interni dvoboj med Hamiltonom in Rosbergom, ki se je končal z Rosbergovo osvojitvijo naslova prvaka in njegovim odhodom, tik pred začetkom sezone 2017, ko so vsi najboljši vozniki že imeli podpisane pogodbe. Veliko odgovornost pri tem je nosil prav Paddy Lowe. Le-ta je bil nato udeležen v nenavadni menjavi, ko je zapustil zmagovalno moštvo in odšel k Williamsu, medtem ko je v nasprotno smer odšel Valtteri Bottas. Lowe je za nameček postal še solastnik ekipe, ki je hkrati prejela popust za dobavo Mercedesovih pogonskih sklopov. Od kod je dobil delnice, ni bilo nikoli uradno objavljeno, lahko le domnevamo, da mu jih je morda podaril Toto Wolff, takrat eden izmed delničarjev Williamsa, v zameno za odhod iz Mercedesa. Mesto Padddyja Lowa pri Mercedesu je zasedel James Allison, ki se je le nekaj mesecev pred tem »sporazumno« razšel s Ferrarijem. Paddy pa je prišel na mesto, ki ga je pri Williamsu do tedaj imel Pat Symonds, znan po vključenosti v škandal »Crashgate«.

williams fw42
Williams FW42

Sezona 2017 za Williams pravzaprav niti ni bila slaba, verjetno po Symondsovi zaslugi. Sledila je sezona 2018, ki je bila precej pod pričakovanji, nato pa so se na zimskih testiranjih v sezoni 2019 pojavili z ogromno zamudo. Še več, detajli njihovega bolida sploh niso bili skladni s FIA pravilnikom. Med testiranji sicer to ni sankcionirano, toda ali je sploh smiselno testirati z bolidom, ki ne bo tekmoval v takšni obliki? Poleg tega bi morali biti bistveno hitrejši, če bi hoteli pritegniti kakšnega novega pokrovitelja.

Prvi del zimskih testiranj: Tehnične zanimivosti

Paddy Lowe torej po vseh nevšečnostih zapušča ekipo Williams, vendar ostaja delničar. Zanimive so okoliščine odhoda, če upoštevamo njegovo zgodovino v Formuli 1. Paddy Lowe bi prav lahko skušal izriniti družino Williams iz ekipe, z namenom, da bi jo sam prevzel. Skoraj nemogoče je namreč, da nihče ne bi opazil neskladnosti delov z bolidom in spornosti s pravilnikom. Na koncu je kot glavni krivec izpadel prav Lowe. Čeprav ima izjemno dolg staž v Formuli 1, verjetno ni vešč vseh podrobnosti bolida. To je mogoče izkoristil Sir Frank Williams, kar bi bil še en primer močnega uma v slabotnem telesu.

 

Simon Jazbec

Paddy Lowe po katastrofalnem začetku zapustil Williams

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje