Max Verstappen: Sezona 2019 v njegovem znamenju

Kaže, da bo sezona 2019 v znaku Maxa Verstappna. Mnogi mu pripisujejo največji talent v Formuli 1 v zadnjem desetletju. Mnogi tudi pojejo hvalnice Charlesu Leclercu kot šampionu prihodnosti. Toda za razliko od njega je Max Verstappen sedanjost in malokdo se zaveda, da sta enako stara. Prav ta mladost je bila verjetno glavni vzrok za začetniške napake, ki jih je Max naredil na progi in katere so ga spravile v marsikatero zagato. Ena izmed takšnih je bila na primer v Monte Carlu 2018, kjer je v tretjem prostem treningu zapravil dirko in potencialno zmago. Max ni bil zmeraj popoln, vendar ekipa mu je vedno stala ob strani.

Marko: Cilj Red Bulla je, da Max Verstappen letos postane najmlajši svetovni prvak

Ekipa Red Bull pompozno najavlja Maxovih pet zmag in boj za naslov. Je to realna napoved? Za resen boj je potrebno končati skoraj vse dirke na stopničkah oziroma v njihovi bližini, morda si lahko privoščijo le en slabši rezultat v celi sezoni. Lansko leto so kot ekipa dosegli štiri zmage – Max je dosegel dve, v celi svoji karieri pa jih ima pet. V borbi za zmage mu bosta največja nasprotnika Hamilton in Vettel, vendar pa lahko preseneti tudi motivirani dvojec – Leclerc in Bottas, ki se bosta zagotovo želela izkazati. Tudi ostalih ni za odpisati.

Max Verstappen je odrasel in pripravljen, da osvoji naslov

Rezultati pa niso odvisni samo od Maxovega talenta. Velik vpliv bo imela tudi Honda, ki jo sicer vodilni v Red Bullu samo hvalijo. Japonci morajo narediti hiter in zanesljiv pogonski sklop, da bi lahko pri Red Bullu dosegli zastavljene cilje. Mogoče so lani res presegli Renault, vendar število doseženih točk kaže, da so pri Scuderii Toro Rosso v sezoni 2017 z Renaultom dosegli več točk kot v sezoni 2018 s Hondo. Lastnost velikih šampionov je, da znajo voditi in motivirati ekipo na poti do zmage in v sezoni 2019 je pri Red Bullu Max Verstappen postavljen v vlogo vodje. Se bo znal prilagoditi in rešiti morebitne težave?

Video: Max Verstappen brez cenzure

V sezoni 2019 lahko od Maxa pričakujemo, da bo pokazal, da je postal moški in da so otroške napake zanj preteklost. Tudi če Max morda ne doseže visokih pričakovanj, to nikakor ne pomeni, da bo ogrožena njegova kariera. Njegovi rezultati v letu 2018 so bili izjemno dobri, pravzaprav bi bil, z dvema ali tremi napakami manj, po točkah zelo blizu Sebastianu Vettlu. Sezona 2019 in nova vloga bosta pokazali njegov pravi karakter in sposobnosti. Sedaj ima priložnost, da vsem dokaže, da je iz pravega testa za svetovnega prvaka Formule 1. Če pa bo zaradi svojega karakterja ponovno storil preveč napak, bo postal podoben Juan Pablu Montoyi, ki je bil v dobrih dneh na progi fantastičen, vendar žal ni osvojil vsega, kar je bil sposoben, delno po lastni krivdi.

 

Simon Jazbec

Max Verstappen vs Charles Leclerc: Dvoboj prihodnosti?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja