Komentar VN Avstralije 2019: Ponos

Za mnoge je bil »Butler«, »Wingman« in podobno, danes pa je verjetno vsem tem, ki so se mu posmehovali, zaprl usta. Valtteriju Bottasu je uspela enkratna dirka in postal je prvi zmagovalec v sezoni 2019. Seveda še zmeraj ostaja drugi voznik pri Mercedesu, saj splošno gledano nima takšnega talenta kot Lewis Hamilton. Toda na VN Avstralije je bil boljši od svojega moštvenega kolega in zasluženo je osvojili vseh 26 točk (s hitrim krogom). Lewis Hamilton je imel slab dan, po mojem mnenju so ga tudi prezgodaj poklicali v bokse, a vseeno je na koncu osvojil drugo mesto.

Bottas: To je bila najboljša dirka moje kariere

S tretjim mestom se lahko na VN Avstralije pohvali Max Verstappen, ki je napravil le eno, zanemarljivo, napako med dirko, vendar realno gledano, danes ni predstavljal resne grožnje Hamiltonu. V trenutku ko se mu je približal, se je le-ta oddaljil na 1,5 s in mirno nadaljeval z vožnjo. Če že ni bil konkurenčen Hamiltonu, pa je Max Verstappen uspel ponižati Sebastiana Vettla. Vettel je bil na VN Avstralije tik pred kolapsom. Njegov bolid, kot smo videli po podatkih kvalifikacij, ni imel končne hitrosti in v trenutku ko ga je Max prehitel, Sebastian ni bil sposoben ustrezno reagirati. Vprašanje je, če bi bil sploh kos svojemu moštvenemu kolegu Leclercu, če slednjemu ne bi bistroumno namestili hard pnevmatik, čeprav so vsi, ki so menjali v tistem delu dirke, vozili z medium pnevmatikami.

Vettel: Ferrari je bil preprosto prepočasen

Razlika med obema bolidoma Red Bull je bila med celotnim vikendom kar precejšnja. Gasly z Red Bullom ni bil sposoben prehiteti Kvyata s Toro Rossom, čeprav imajo oboji enak Hondin pogonski sklop. Ali je Red Bull na VN Avstralije stopil korak naprej in je sedaj na nivoju Ferrarija ali pa je Ferrari šel korak, dva nazaj? Kljub izjavam Helmuta Marka, se vidi, da jim še precej manjka do nivoja, na kakršnem je Mercedes. Zanimivo bo tudi videti, kako bodo pri Ferrariju reagirali na novega konkurenta. Danes so izgubili preveč točk in pritisk se je začel povečevati, kar se v prejšnjih sezonah ni izkazalo kot motivacija.

Mercedes: Presenetilo nas je kako počasen je Ferrari

Williams je bil pričakovano v slabi formi, toda George Russell je za novinca prikazal solidno vožnjo. Pohval pa si ne zasluži Robert Kubica, saj je bil kriminalno počasen. Večkrat sem že izrazil dvom v njegove sposobnosti, toda danes je bil daleč pod mojimi najslabšimi predvidevanji. Mnogi ga sicer vidijo kot rešitelja Williamsa in malodane Formule 1 ter zganjajo kraval z gibanjem #supportkubica. Ne, ni Williamsova krivda, da je imel Kubica krog zaostanka za lastnim moštvenim kolegom, in tudi nesreča v prvem krogu ni kriva. Za zadovoljiti visoka pričakovanja, ki jih je celo sam pomagal podpihovati, bo potrebno pokazati bistveno več.

Preberite tudi  Video: Leclerc skozi 130R držal ogledalo

Škoda za Norrisa, da na hard pnevmatikah ni bil sposoben takoj prehiteti Giovinazzija in je tako izgubil kar precej časa. Pohvale pa si zasluži Stroll, ki je na VN Avstralije prikazal dobro vožnjo in dokazal, da zna voziti Formulo 1 in ni v ekipi zgolj zato, ker ima bogatega očeta. Solidno so se odrezali Räikkönen, Magnussen, Hulkenberg in Kvyat, ki je bil bolj kot točke vesel, da je prehitel Red Bull. Skratka, mnogo voznikov je na VN Avstralije pokazalo svoj ponos, mnogi pa so morali svojega požreti. Zanimivih dogodkov je bilo na prvi dirki sezone 2019, po mojem mnenju, kar precej.

 

Simon Jazbec

Bottas z dominantno predstavo zmagal v Avstraliji, Honda se vrača na zmagovalni oder

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja