Komentar kvalifikacij za VN Avstralije: “Marko skače…”

Pa ne po trati, temveč po paddocku Formule 1. Po obilici visoko letečih izjav, ki nam jih je Helmut Marko serviral pred sezono, so ga danes na cedilu pustili prav njegovi varovanci, predvsem Pierre Gasly. Edina svetla točka ekipe Red Bull je bil tokrat Max Verstappen, ki je zasedel četrto mesto in prehitel celo Charlesa Leclerca v Ferrariju. Edina stvar, ki jo je Marko napovedal pravilno, je zaostanek Red Bulla za Ferrarijem. Verstappen je za Vettlom zaostal še nekaj manj od napovedanih dveh desetink, kar pa ob visoki prednosti Mercedesa niti ni pomembno.

Če pustimo Helmuta Marka ob strani, so zagotovo izjemno razočarani pri Ferrariju. Vettel je za Hamiltonom zaostal ogromnih sedem desetink, kar je veliko več kot so v Maranellu pričakovali po dobri formi na zimskih testiranjih. Tudi debi Charlesa Leclerca v rdečem bolidu ni povsem zadovoljil visokih pričakovanj. Pri Ferrariju se v zadnjih letih preprosto dogaja preveč menjav, ekipa po posledično nima potrebnega miru, v katerem bi lahko gradila uspešno zgodbo. Pri Mercedesu so tiho, se skrivajo in ko je potrebno, udarijo. Zmeraj bolj sem prepričan, da Toto Wolf pred spanjem prebira Umetnost vojne, saj je Mercedes danes konkurenci zadal boleč udarec.

Žal pa ni bilo treba dolgo čakati na potrditev mojih napovedi o formi Roberta Kubice. Njegove kvalifikacije so bile milo rečeno sramotne, saj je za svojim moštvenim kolegom zaostal 1,6 sekunde, ob tem pa zgolj danes, še dvakrat trčil v zid. Spomnimo se izjav navdušenih navijačev kako bo prav Robert, na krilih svojega talenta in izkušenj Williams popeljal Williams iz krize. Po mojem osebnem mnenju je veliko vprašanje, ali je njegova poškodovana roka pripravljena na vse napore dirke Formule 1. Izvedeli bomo jutri.

Od vseh ostalih pa lahko pohvalimo tako ekipo Haas, kot Landa Norrisa v Mclarnu, ki je z uvrstitivijo v Q3 poskrbel za fantastičen debi v Formuli 1. Ena lastovka še ne prinese pomladi, kljub temu pa McLaren izgleda bistveno bolje, kot v preteklih letih.

Če odmislimo Mercedes, ki je resnično pokazal izjemno hitrost, so ostali zelo izenačeni, kar nismo videli že leta. Ni krivda Mercedesa, da so hitri, saj so svojo nalogo znova opravili najbolje. Predvsem pri Ferrariju se morajo vprašati kaj se je zgodilo po koncu zimskih testiranj. Spomnimo se, da je Mercedes na zimskih testiranjih predstavil ogromen razvojni aerodinamični paket, ki ga ostali niso. Seveda so se pri Mercedesu malce skrivali, toda to počnejo že leta. Mene so presenetili s tem, kako dobro jim je to uspelo.

Zagotovo ni vse tako (srebrno) sivo, kot morda izgleda na prvi pogled. Bolidi so zelo izenačeni in prepričan sem, da nas čaka zanimiva sezona. Če nikomur ne bo uspelo premagati Mercedesa, to zagotovo ni njihova krivda. Formula ena je pač šport v katerem vedno zmaga najhitrejši.

Simon Jazbec

Preberite tudi:

2 komentarja

  • Pa kaj spet govori naj stoji za svojimi izjavami.Na temu portali se ni nič govorilo da je Marcedes gp naredil popolnoma novi motor ki ima krepko čez 1000 konjev

    • Verjetno ste zamenjali z kakim drugim portalom, katerega bolj zvesto spremljate….o pogonskem sklopu Mercedesa smo poročali točno 15. februarja letos…tako da……

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja