F1 2019: Točka za najhitrejši krog = nagrada za “lucky luzerja”

Formula 1 je pred pričetkom sezone 2019 na vrat na nos sprejela novo pravilo, ki z dodatno točko nagradi dirkača, ki doseže najhitrejši krog na dirki. Čeprav gre na prvi pogled za atraktivno idejo, ki naj bi dirkače ob zaključku dirke motivirala za hitrejše dirkanje, je že prva dirka pokazala, da bo zadeva v praksi relativno “brezvezna”.

Pravilo namreč veleva, da se za bonus točko potegujejo zgolj in samo dirkači, ki bodo ob koncu dirke uvrščeni v najboljšo deseterico. FIA se je tako želela izogniti stampedu dirkačev iz začelja, ki bi se svežimi pnevmatikami spustili v lov na “jokerja”, po drugi strani pa so tako izbor konkurentov zožili na bolj ali manj enega dirkača.

Glede na trenutna razmerja moči v Formuli 1 bo namreč z dodatno točko nagrajen najslabše uvrščeni dirkač ene izmed najboljših treh ekip, ki si bo ob koncu dirke lahko privoščil “zastonj” postanek v boksih. Na večini dirkališč bo namreč prednost zadnjega izmed trojice Mercedes, Ferrari in Red Bull zadoščala, da bo brez težav zapeljal v bokse in se s svežimi pnevmatikami vrnil na stezo pred ostalo konkurenco.

Na prvi dirki je bil v položaju “lucky luzerja” Charles Leclerc, pa vendar se pri Ferrariju za dodatno točko iz le njim znanih razlogov niso odločili, čeprav jim je bila podarjena. Tako je prvega “jokerja” letošnje sezone vzel kar zmagovalec Valtteri Bottas, ki je v lanski sezoni zbral sedem najhitrejših krogov na dirki, prav vsi pa so bili doseženi po dodatnem postanku ob zaključku dirke, ko je bil Finec najslabše uvrščeni dirkač top 3 ekip. V kolikor bi pravilo dodatne točke veljalo že v lanski sezoni, bi jih Bottas torej prejel dodatnih sedem, s čimer bi se pomaknil kar dve mesti višje v točkovanju svetovnega prvenstva, kjer bi prehitel Verstappna in Raikkonena in sezono sklenil na tretjem mestu. Zasluženo?

Matej Plešej

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja