Charlie Whiting: Legendi v spomin

Charlie Whiting je bil zadnji od velikih ljudi, ki jih je na položaj postavil Bernie Ecclestone. Čeprav je kariero leta 1977 začel pri ekipi Hesketh, je bilo njegovo življenje v Formuli 1 zaznamovano predvsem z Brabhamom Bernija Ecclestona. Ekipi Brabham se je pridružil leta 1980 in ji ostal zvest do leta 1988. Ko je Bernie izgubil interes za Brabham, je Charlie dobil službo pri FII, kjer je postal tehnični delegat. Nato je leta 1997 napredoval v vodjo dirk Formule 1 in ta položaj obdržal do prerane smrti. O Charlieju kroži mnogo legend, ena izmed bolj znanih je povezana z Nelsonom Piquetom. Na sestankih voznikov naj bi slednji zmeraj glasno zatrjeval: »Prav imate, gospod Whiting, tako bomo storili.« Toda vsi prisotni so dobro vedeli, da se Nelson tega ne bo držal. Kljub temu sta bila Whiting in Piquet močno povezana, saj je bil prav Charlie v ekipi, ko je Nelson osvojil naslova svetovnega prvaka leta 1981 in 1983.

whiting_piquet

Poleg tega pa je bil Charlie Whiting tudi glavni strelovod za mnoge spore in težave v Formuli 1. Neštetokrat smo lahko po radijski zvezi slišali pritožbo voznika ali ekipe, s pripombo, da bodo sporočili Charlieju. Ko je Whiting nehote posegel v potek dirke in se mu je to dokazalo, je znal stopiti tudi korak nazaj. Nazadnje se je opravičil Hamiltonu po prepoznam reagiranju na Veliki nagradi Singapurja, ko je Lewis izgubil kar zajeten del prednosti, ker Grosjean ni upošteval modrih zastav. Charlie Whiting je želel imeti zmeraj prav, toda kot direktor dirk je občasno ustrelil kar precej mimo. Na Veliki nagradi Kanade 2018 so na primer pod njegovim vodstvom dali manekenki Winnie Harlow napačni znak, kdaj zamahniti z zastavo za konec dirke. Še ena zgrešena ideja je bil nov format kvalifikacij, na izpadanje, ki so ga uvedli leta 2016 in je bil v veljavi le eno dirko. Tu sicer Charlie Whiting ni bil glavni pobudnik, toda storil ni nič, da bi preprečil nesmiselnost vpeljanega formata.

Preberite tudi  Coulthard: Naslednja ženska v F1 mora biti tako dobra kot sta Hamilton in Verstappen

Narava dela, ki jo je opravljal Charlie Whiting, je bila takšna, da dokler je vse storil pravilno, tega ni nihče opazil, toda ko se zmotil, so vsi planili nadenj. V Formuli 1, ki je stičišče velikih egov, je potrebno biti prepričan v svoj prav in biti tudi nekoliko aroganten, da lahko vodiš. In Charlie Whiting je zagotovo takšen bil. Dokler je bil še na položaju, so ga številni želeli zamenjati. Po uradnih podatkih je bil vzrok za njegovo smrt pljučna embolija, ki je lahko povezana z dolgimi letalskimi leti in pomanjkanjem gibanja. Tako se je tudi Charlie Whiting pridružil tistim, ki so dali svoje življenje za Formulo 1. Danes ga ni več med nami in njegov namestnik Laurent Mekies je prestopil v Ferrari. Vprašanje je, ali bo njegov naslednik kos svoji vlogi. Zanimivo bo, ko bodo sedaj prav največji Whitingovi kritiki točili krokodilje solze po njem.

 

Simon Jazbec

Umrl je Charlie Whiting

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja