Usoda Sebastiana Vettla v 2019

0

V sezoni 2019 čaka Sebastiana Vettla velika preizkušnja, saj bo od njegovih rezultatov odvisno, kako se bo nadaljevala njegova kariera. V kolikor bo želel nadaljevati svojo kariero v dosedanjem stilu prvokategornika, bo skoraj zagotovo primoran zmagati svetovno prvenstvo 2019.

Sebastian je štirikratni svetovni prvak in velja za enega izmed najbolj uspešnih in priljubljenih voznikov. Toda po sezoni 2013, ko je osvojil svoj zadnji naslov, zadeve niso šle prav po njegovih pričakovanjih. Sezona 2019 bo že peta po vrsti v ekipi iz Maranella in pogodba je v izteku. Fernando Alonso je na primer pri Ferrariju zdržal pet sezon. Vendar pri Ferrariju zagotovo ne bodo kar pretrgali sodelovanje s Vettlom, kajti potrebno je imeti alternativne. Težava sodobne Formule 1 je, da pravzaprav ni na voljo veliko dobrih sedežev in posledično tudi ne prvovrstnih voznikov. Poglejmo si samo težave pri Mercedesu konec sezone 2016, ko jih je nenadoma zapustil Rosberg. Bili so v situaciji, ko niso imeli velike izbire in tako so se odločili za Bottasa. Dejstvo je, da Vettel izven Ferrarija nima veliko alternativ, razen morda Mercedes, kjer pa že imajo svojega prvaka Hamiltona.

V kolikor Vettel ne bo osvojil naslova, menim, da bo moral najprej zmanjšati svoje finančne zahteve do katerekoli ekipe v sezoni 2020. Velika verjetnost je tudi, da bi izgubil vlogo prvega voznika v ekipi. Po drugi strani pa, če Hamiltonu, ki je njegov najresnejši nasprotnik, ne uspe osvojiti naslova v letu 2019, zanj ne bo večjih sprememb v ekipi. Letos proti koncu sezone smo videli, kakšen pritisk lahko mediji izvajajo nad voznikom. Če se Vettlu ponovno izmuzne naslov v sezoni 2019, se bodo skoraj zagotovo trume novinarjev in navijačev obrnile proti njemu.

Na koncu niti ni pomembno, zakaj je nekdo izgubil naslov. Morda je do tega prišlo zaradi premalo sreče ali slabega bolida ali voznikove psihološke šibkosti. Še posebej pri Ferrariju so pričakovanja velika in navdušenci zahtevni. Enkrat, dvakrat, mogoče celo trikrat bodo nasedli zgodbi, da bo naslov prišel naslednje leto, a v nedogled se te igrice nihče ne more it. Menim, da je prav sezona 2019 za Vettla ta, v kateri mora iti na vse ali nič. In prav tu zna biti problem, kajti v pretekli sezoni smo lahko videli Vettlovo šibkost – slabo psihološko pripravljenost. Kako se bo potem obnesel, ko bo pritisk še večji?

Če bo Sebastianu končno uspelo doseči naslov, bo zagotovo obdržal svoj status in kariera bo šla le navzgor. Če pa mu tudi v sezoni 2019 ne bo uspelo, bo verjetno izgubil boj proti Hamiltonu. Prav on je bil v zadnjih petih sezonah tisti, ki ga je bilo potrebno premagati. Vettel pa ima še eno pomanjkljivost – v nasprotju s Fernandom Alonsom ni niti približno tako zabaven po radijski zvezi in na socialnih omrežjih. Res to nima neposredne zveze z dirkami, a posredno si je Fernando tudi zaradi popularnosti podaljšal kariero in se zapisal v spomin navijačev.

Formula 1 je krut šport, ki prizna samo enega zmagovalca, in Vettel ima po mojem mnenju v letu 2019 zadnjo možnost, da prepreči Hamiltonu, da bi postal največji voznik tega obdobja. Videli bomo, ali mu bo to uspelo.

Simon Jazbec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj