Pop lestvica Formule 1

0

Tudi med popularnimi pevci in pevkami se najdejo strastni navijači Formule 1. Iz njihovega navdušenja nad tem moto-športom so nastale pesmi, Formulo 1 pa lahko vidimo tudi v videospotih. V nadaljevanju bomo razkrili, koga vse so določeni junaki Formule 1 navdihnili in kaj je nastalo iz tega. Izbral sem nekaj najbolj znanih glasbenih del iz različnih žanrov, ki so tako ali drugače povezana s Formulo 1.

Prva zgodba, ki mi pride na misel, se je zgodila na VN Avstralije leta 1993, kjer je med koncertom Tina Turner na oder potegnila Ayrtona Senno. Težko bi rekli, kateri izmed njiju je imel več oboževalcev, a Tina je priznala, da je zanjo Ayrton enostavno najboljši in mu posvetila pesem Simply The Best.

Senna je predstavljal navdihnil za mnoge glasbene ustvarjalce, med drugim tudi za italijanskega kantavtorja Lucia Dallo. Le-ta mu je posvetil pesem Ayrton, v kateri se sprašuje o pomenu dirk, o smislu in o tistem dnevu, ko mu je Bog v ovinku rekel, naj zapre oči in si odpočije. Dalla je znan po globokih, razmišljujočih pesmih o znanih osebnostih. Med njegovimi hiti je na primer tudi pesem Nuvolari, v kateri opeva mit o Taziu in njegovi skoraj nadčloveški moči, ki so mu jo pripisovali tedanji mediji. Menim, da sta to dve mojstrovini, ki ju je napisal nekdo, ki je res strastno doživljal dirke.

Pesmi o Ayrtonu pa še zdaleč ni konec. Leta 1994 je acid jazz zasedba Corduroy izdala album Out of Here, ki vključuje posnetek, z enostavnim imenom Ayrton Senna. V pesmi slišimo južnoameriški ritem in vokale bratov Addison. Čeprav je pesem manj znana, je po mojem mnenju vredna poslušanja.

Med bolj znanimi pop pesmimi o Formuli 1 pa je zagotovo komad Robbieja Williamsa Love Supreme. V videospotu njegove pesmi se v paralelni realnosti leta 1969 bori za naslov svetovnega prvaka s samim Jackiem Stewartom. Pesem je lahkotna, videospot malce šaljiv, a kot celota se mi zdi ideja genialna in montaža zgodovinskih ter studijskih posnetkov tudi izvrstno izpeljana.

Jackie Stewart nastopa tudi v videospotu za pesem Faster Georgea Harrisona, kjer imamo možnost videti tudi množico originalnih posnetkov dirk iz poznih 70. let. Bivši član skupine Beatles je bil goreči navdušenec Formule 1 in zvesti Petersonov navijač. Ves dobiček od plošče je namenil fundaciji Gunnarja Nilssona za boj proti raku. George je nekoč imel intervju z italijanskim novinarjem, z umetniškim imenom Red Ronnie. Povprašal ga je, od kod ideja za to ime. Novinar je pojasnil, da je dobil ime Red, ker je rdečelas, Ronnie pa po Petersonu. Harrison in Red Ronnie sta se v trenutku spoprijateljila. Obstaja tudi video intervjuja, v katerem Harrison z gorečim navdušenjem razlaga, kaj se je dogajalo leta 1978 v Formuli 1 in voznike primerja z rock’n’roll zvezdniki.

Konec 90. let prejšnjega stoletja pa je duo dansko-nizozemskih korenin, znan pod imenom DJ Visage, izdal posnetek, imenovan Formula. Naslov morda marsikomu ne pove veliko, a zagotovo je večina že slišala ta komad. Pravzaprav je bolj znan postal pod imenom Schumacherjeva pesem. V naslednjih letih je nastalo več remixov tega komada, saj je bila takrat Schumacherjeva slava na vrhuncu.

Za konec pa še ena pesem, ki sicer ni neposredno povezana s Formulo 1, ampak je močno dirkaško obarvana. Leta 2000 je Mark Knopfler, nekdanji vodja skupine Dire Straits, izdal pesem Speedway at Nazareth, ki govori o življenju na ameriških dirkah. Navdih za ustvarjanje te balade naj bi mu dal njegov osebni prijatelj Stefan Johansson. Knopfler in Johansson sta se spoznala leta 1986 na VN Avstrije, ko je Šved vozil za Ferrari, in ostala v stikih, tudi ko je Johansson nadaljeval s kariero v ZDA.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje