Pastor Maldonado: The Crashtor

0

Med vsemi talenti v Formuli 1 se je Pastor Maldonado zagotovo vtisnil v spomin navdušencev, ne toliko zaradi svoje hitrosti na progi, ampak zaradi tega, kako hitro je iz proge šel. To nikakor ne pomeni, da je bil najslabši v svoji generaciji voznikov. Pravzaprav je dosegel rezultate, ki jih mnogi, bolj pošteni vozniki, nikoli niso. Njegov nor pogled, skoraj nadčloveško preziranje vseh členov športnega pravilnika, neverjetna sposobnost trčiti v vsakogar, kjerkoli in kadarkoli, so iz njega naredili mit, ki je še danes živ med navdušenci in navijači.

Od leta 2011 do 2015 je Pastor Maldonado vozil za Williams in Lotus, tudi po zaslugi svojega prijateljstva s Hugom Chavezom in posledično pod pokroviteljstvom nacionalne naftne družbe PDSVA. Začel je 95 dirk od 96, ki se jih je udeležil, in zbral skupaj za 305 sekund kazni, 88 mest kazni na štartnem razporedu ter 12.900 € denarnih kazni. Njegov izkupiček res ni blesteč, a nekaj pa nikakor ne moremo očitati Pastorju – predaje. Zmeraj je šel na zmago, pa čeprav je bil njegov pogum mnogokrat bistveno večji od njegovega talenta ali zmožnosti bolida, ki ga je vozil.

Pri Pastorju pogosto pozabljamo, da je tudi zmagovalec, in sicer leta 2012 je bil prvi na Veliki nagradi Španije. Skoraj neverjetno za nekoga, ki je v svoji karieri povzročil toliko trkov in dobil toliko kazni. Res, Pirelli je prav takrat imel porazne pnevmatike, zaradi katerih so iskali rešitve in ena izmed njih je bila menjava trdot. Že med kvalifikacijami je Maldonado pokazal, da je bil v formi, kajti bil je drugi na kvalifikacijah. Po diskvalifikaciji Hamiltona, zaradi premalo goriva v rezervoarju, pa je začel dirko na pole positionu. Že to je bil napol čudež za takratni Williams, še večji čudež pa se je zgodil, ko je Maldonado vikend zaključil z zmago. Pastorja se je tako pridružil ekskluzivnemu klubu zmagovalcev, do tega trenutka pa je to tudi zadnja zmaga za to moštvo.

Si je Pastor Maldonado res zaslužil svoj sloves? Poleg zmage v Formuli 1 je na dokaj spodoben način osvojil tudi naslov v GP2 (današnji Formuli 2). Menim, da je bil mnogokrat po krivici obsojen, da si je pridobil svoj sloves. Po drugi strani je pa res, da je bil udeležen v mnogih trkih, že v karieri pred Formulo 1. Maldonado se nikoli ni preveč ubadal z mnenji drugih, bil je neučakan in ko nekaj ni šlo po njegovih željah, je dobesedno z glavo skozi zid odstranil nasprotnika. Primer tega so kvalifikacije za Veliko nagrado Belgije 2011, ko je trčil v Hamiltona, in Velika nagrada Monaka 2012, ko je med treningov njegova žrtev bil Perez. Torej Pastor Maldonado je nesporno bil talent za volanom Formule 1, kajti ne moremo ga enačiti z nekom, kot je bil Yuji Ide. Ampak njegov karakter, trmoglavost in vročekrvnost so ga spravili v zid ali v nasproten bolid.

Mogoče je prav to skrivnost popularnosti Pastorja Maldonada – mešanica hitrosti in čiste norosti. Postal je neke vrste junak množic, nekdo, ki ga zlepa ne bomo pozabili. Zagotovo je vsakega na progi spreletel srh, ko ga je videl v zrcalu in je zagledal njegov pogled za vizirjem. Toda Pastor ni rabil nasprotnika, da bi zletel s proge, v zid se je znal pognati tudi sam, pa čeprav je samo spreminjal nastavitve na volanu. Po mojem mnenju si je Maldonado izbral kar primerno številko za svoj bolid, nesrečno številko 13. Pastor Maldonado bo verjetno za zmeraj ostal uganka, razpet med hitrostjo in norostjo. Še mnogo časa bomo verjetno vsakega mladca, ki bo prevečkrat pristal v ograji, primerjali z njim.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje