Kaj lahko pričakujemo od novincev v sezoni 2019?

0

V sezoni 2019 bomo v Formuli 1 videli kar štiri novince oziroma bolje rečeno tri in pol. Poleg Norrisa, Russella ter Albona se bo pridružil še Giovinazzi, ki pa že ima za seboj dve dirki v sezoni 2017. Ker je v Formuli 1 zaenkrat le dvajset mest, predstavlja ta četverček 20 % vseh voznikov, kar je sorazmerno veliko. Kaj pa lahko pričakujemo od njih v naslednji sezoni? Bili bodo v različnih ekipah, imeli različno podporo in tudi izbrani so bili pod različnimi kriteriji. V naslednjih vrsticah se bom dotaknil vsakega posebej, naredil pregled njihovih karier pred Formulo 1 in podal oceno, kaj bi lahko od njih pričakovali v sezoni 2019.

lando norris
McLarnov čudežni deček

Lando Norris velja za McLarnovega čudežnega dečka. Star je le 19 let in bil je zelo dober na dosedanjih testiranjih Formule 1. Poleg tega je osvojil petero naslovov v nižjih serijah. Toda v svoji krstni sezoni v F2 je pokazal kar nekaj psihološke krhkosti, morda prav zaradi (pre)velikih pričakovanj in medijske pozornosti, za katero je poskrbel Zak Brown. Lando je zmagal prvo dirko, a se potem celo sezono 2018 ukvarjal s težavami. Kljub temu da so napovedovali njegovo zmago v prvenstvu, je na koncu končal kot drugi. Mogoče bo ta spodrsljaj v F2 koristen za motivacijo v Formuli 1. Prihaja v McLaren, moštvo, katerega član je že leta, in zagotovo bo imel maksimalno podporo. Kot moštvenega kolega bo imel Carlosa Sainza mlajšega, ki bo imel tudi mnogo za dokazati. Ta dvojec bi znal biti zelo motivirani in v povprečno konkurenčnem bolidu bi znal tudi Norris presenetiti, seveda z dodatkom sreče.

russell kubica
Nova moštvena kolega pri Williamsu

Drugi novinec je George Russell, ki je leto dni starejši od Norrisa in je član Mercedesove šole. Russell morda ni bil deležen toliko medijske pozornosti kot Norris, a je prav tako talentiran. Prav on je premagal Landa Norrisa v prvenstvu F2. V njegovi zbirki je kakšen naslov manj, a so zato le-ti bolj prestižni. V zadnjih dveh sezonah je bil testni voznik tako za Force Indio kot za Mercedes. Russel bo v sezoni 2019 dobil priložnost pri Williamsu, poleg povratnika Kubice. Zanimivo bo videti, koliko podpore bo imel s strani izkušenega Poljaka. Dvomim, da bo situacija podobna, kot smo jo videli pri Massi, ki je res skrbel, da je Lance Stroll dobil vso možno podporo. Kubica se bo po mojem mnenju primarno ukvarjal z lastnimi težavami, Russell pa bo tako moral skrbeti sam zase. To ga zna pri Williamsu postaviti v težji položaj, kot ga bo imel Norris pri McLarnu. Seveda bo mnogo odvisno tudi od forme ekipe.

Alex_Albon
Presenečenje v Toro Rossu

Tretji novinec je majhno presenečenje, saj je bil Alexander Albon iz programa Red Bull junior že odslovljen. Izgleda, da so ga zaradi pomanjkanja drugih voznikov v zadnjem trenutku poklicali nazaj v Toro Rosso. Ta 22-letni mladenič do sedaj še ni osvojil kakšnih pomembnejših mednarodnih lovorik. V sezoni 2018 je prav tako kot oba zgoraj omenjena mladeniča tekmoval v F2, kjer je bil na koncu tretji, a vredno je izpostaviti, da je dosegel več zmag kot Norris. Albon je že imel podpisano pogodbo za Formulo E za naslednjo sezono, ki jo je z Red Bullovo pomočjo razdrl. Njegova sezona v Toru Rossu bo zagotovo razburljiva, saj bo poleg njega vozil večkratni povratnik Kvyat. Zanimivo bo videti, ali bo Albon na koncu sezone boljši, kot je bil Hartley v prejšnji, ter kako se bo odrezal v primerjavi s Kvyatom.

giovinazzi_sauber
Novinec, a ne mladinec

Zadnji, delni, novinec pa je Antoni Giovinazzi, ki je pod okriljem Ferrarija dobil mesto v ekipi Sauber. Giovinazzi je najstarejši med vsemi novimi vozniki, star je 25 let in že ima dva štarta v Formuli 1, s Sauberjem, v sezoni 2017. Poleg tega se lahko pohvali z obilico testiranj za Ferrari, Sauber in Haas. Kljub temu o Giovinazziju v krogih Formule 1 ne kroži najboljše mnenje. Pri Haasu so na primer prosili Ferrari, naj jim ga ne pošiljajo več za petkove treninge, ker je povzročil kar nekaj rdečih zastav in o njem smo lahko tudi od drugih voznikov po radijski zvezi slišali kakšno krepko. Dejstvo je, da ga je mlajši Leclerc v karieri prehitel in verjetno je to zadnja možnost za Antonia, da se dokaže. Räikkönen bo precej močan moštveni kolega in nasprotnik. Zanimivo bo videti, ali bo Giovinazzi potrdil svoj sloves ali nas bo presenetil.

Norrisa, Russella, Albona in Giovinazzija čaka v naslednji sezoni precej zahtevna naloga. Vsak izmed novincev v Formuli 1 se bo moral v sezoni 2019 izkazati. Morda bo nekaterim uspelo, drugim pač verjetno ne. Tako kot smo videli vzpon kariere Leclerca in izginotje Sirotkina v sezoni 2018, bo tudi za te novince pomembna vsaka dirka in vsak rezultat. Le koga bomo lahko gledali tudi v sezoni 2020?

Simon Jazbec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj