Bo Sebastian Vettel naslednja Ferrarijeva žrtev?

0

Ferrari je po katastrofalnem vstopu v hibridno ero Formule 1, leta 2015 začel novo poglavje. Prišel je Sebastian Vettel, vodenje ekipe je prevzel ambiciozni Maurizio Arrivabene, konstrukcija bolida pa je bila zaupana mladi generaciji Ferrarijevih inženirjev na čelu s Simonejem Resto in Mattio Binottom.

Smo v sezoni 2019 in od ekipe, ki naj bi Ferrari vrnila na vrh Formule 1, je ostalo bore malo ali skorajda nič. Eden za drugim so Scuderio zapustili Pat Fry, Nicholas Tombazis, Stefano Domenicali , Fernando Alonso, Lorenzo Sassi, Simone Resta, Kimi Raikkonen, zadnja žrtev pa je bil še sam Arrivabene.

Medtem ko se zdi, da je preminuli predsednik Sergio Marchionne velike reze delal z določeno vizijo, je sedaj situacija bistveno drugačna.

John Elkann je po nekajmesečnem zatišju povlekel svojo prvo potezo in odpustil šefa ekipe Maurizija Arrivabeneja ter na čelo moštva postavil Mattio Binotta. V trenutku ko Ferrari mrzlično išče vsako desetinko je Elkann svojega elitnega inženirja umaknil z garaže in ga poslal v politični boj z Liberty Medio, hkrati pa mirnega in uglajenega Binotta čaka še verbalno prerivanje s Totom Wolffom, Helmutom Markom in Christianom Hornerjem.

Zdi se, da se je Ferrari po letu 2014 znova znašel na razpotju, sezona 2019 pa bo v številnih pogledih prelomna. Sebastian Vettel bo imel bržkone zadnjo priložnost, da težko pričakovani naslov vrne v Maranello. Kljub temu, da ima Nemec s Ferrarijem veljavno pogodbo do konca sezone 2020, lahko Elkann s pomočjo posebne klavzule Vettla odslovi tudi predčasno.

Čas harmonije in ležernosti je torej mimo, Vettel pa bo moral v sezoni 2019 upravičiti svojo astronomsko plačo. V kolikor bo imel štirikratni svetovni prvak še naprej težave z mladim Ferrarijevim upom Charlesom Leclercom, pa Elkann najbrž ne bo predolgo iskal naslednjega “grešnega kozla”.

Preberite tudi  Video: Stara steza v Spaju leta 1962

Ni skrivnost, da si želi vodstvo Ferrarija v svoje vrste vrniti Stefana Domenicalija, čigar vrnitev bi lahko ponovno premešala karte v Maranellu in vrata Scuderie na stežaj odprla Fernandu Alonsu.

Matej Plešej

KOMENTIRAJTE!

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj