Resnični izvor ekip Formule 1 – 2. del

0

V prejšnjem delu smo si ogledali, od kod izhajajo nekatere ekipe, ki danes nastopajo v Formuli 1. Predstavljen je bil razvoj ekip Mercedes, Red Bull, Toro Rosso, Renault in Haas. V drugem delu pa sledijo preostale aktualne ekipe, to so Ferrari, Sauber, McLaren, Racing Point Force India in Williams.

Scuderia Ferrari je ekipa z najdaljšo neprekinjeno tradicijo nastopanja v Formuli 1, poleg tega je tudi najuspešnejša ekipa v vsej zgodovini. Toda kljub temu ni vedno vse potekalo brez zapletov. Gianni Agnelli je s Fiatom vstopil v Ferrari že v 60. letih, potem ko je Enzo Ferrari prekinil pogovore s Fordom leta 1963. Prav on je bil tudi tisti, ki je s svojim umirjenim slogom priskočil na pomoč Enzu zaradi finančnih težav in odkupil 50 % njegove tovarne. Po Enzovi smrti 1988 je družina Agnelli postala lastnica že 90% Ferrarija, med ostalim pa so tudi lastniki Juventusa.

Ekipa Sauber ima prav tako že svojo tradicijo v dirkah, vendar se ni vseskozi imenovala Sauber. Ekipo je v 70. letih ustanovil Peter Sauber, sodelovali so v raznih serijah, na primer na Gorsko hitrostnih dirkah in na Svetoven prvenstvu športnih dirkalnikov, preden so v sezoni 1993 prišli v Formulo 1. V sezoni 2006 so postali tovarniška ekipa BMW, kar je trajalo do konca sezone 2009. Takrat je BMW naznanil, da se umika iz Formule 1 in ekipa se je soočila z negotovo prihodnostjo. Nato je Peter Sauber ponovno postal lastnik ekipe, kmalu pa so se vrnili tudi k že uveljavljenemu imenu Sauber. Ime še vedno ostaja, kljub temu, da je od leta 2016 lastnik ekipe Longbow Finance S.A. Ekipa ima sklenjeno partnersko navezo s Ferrarijem, zato od letošnje sezone naprej nosi dodatek k imenu – Alfa Romeo.

Med najbolj tradicionalne ekipe v Formuli 1 zagotovo spada ekipa McLaren, ki svoje ime ponosno nosi že od leta 1963. Takrat je ekipo ustanovil Bruce McLaren, ki pa je umrl v nesreči 1970. Ekipo je nato prevzel Teddy Mayer in jo dokaj uspešno vodil do leta 1981, ko se je McLaren združil z ekipo Project Four Racing Rona Dennisa. Ta je postal novi lastnik, kasneje pa se je kot delničar pridružil tudi Mansour Ojjeh. Med letoma 1995 in 2014 je bil njun partner pri lastništvu ekipe prav Mercedes, toda škandali ter niz slabih rezultatov je na koncu sprožil tudi razdor med Ojjehom in Dennisom, zato je slednji zapustil ekipo. Kljub vsemu ostaja McLaren druga najuspešnejša ekipa v Formuli 1, takoj za Ferrarijem.

Danes jo poznamo kot Racing Point Force India, a svojo pot je ekipa začela že leta 1991 pod imenom Jordan. Eddie Jordan je ekipo vodil vse do leta 2005, ko jo je, zaradi finančnih težav, s kakršnimi se srečuje večina manjših ekip, moral prodati. Nato je zgolj v dveh letih prišlo do dveh menjav lastništva. Najprej so bili lastniki Midland Group, ki so ekipo tudi preimenovali, že v sredini sezone 2006 pa so jo prodali podjetju Spyker Cars. Ekipa nikakor ni mogla splavati iz finančne krize, zato jo je leta 2008 ponovno doletela prodaja. Tokrat je bil kupec indijski poslovnež Vijay Mallya, ki jo je preimenoval v Sahara Force India. Pod tem imenom je ekipa tekmovala vse do letošnje sezone, ko se je soočila s prisilno poravnavo zaradi neporavnanih dolgov in dobila novega lastnika – konzorcij kanadskih podjetnikov, na čelu katerega je Lawrence Stroll. V naslednji sezoni bomo ekipo tako spremljali ponovno z novim imenom, to bo Racing Point F1 Team.

Za konec nam ostane le še ekipa Williams, kot edina v Formuli 1, ki je vse od začetka do sedaj še vedno v lasti istega človeka. Ustanovitelj ekipe je Frank Williamsa, po katerem tudi nosi ime. Frank je svojo pustolovščino v Formuli 1 začel leta 1969 z ekipo Frank Williams Racing Cars, katero je leta 1976 kupil Walter Wolf in jo preimenoval v Wolf–Williams Racing. Franka je kmalu izključil iz ekipe, zato je le-ta skupaj s Patrickom Headom leta 1977 ustanovil svojo ekipo, znano pod imenom Williams Martini Racing. Leta 2009 je v ekipo vstopil današnji direktor ekipe Mercedes, Toto Wolff, ki je kasneje svoj delež tudi prodal. Od decembra 2017 je Frank le še polovični lastnik ekipe.

V obeh delih članka Resnični izvor ekip Formule 1 lahko vidimo, da je v ozadju vseh ekip Formule 1 mnogo več, kakor izgleda na prvi pogled. V Formuli 1 pogosto prihaja do zamenjav lastništva in preimenovanj ekip. Največkrat se ti dve spremembi pojavita skupaj, ekipe pa po večini ostanejo iste. Tudi v sezoni 2019 bomo priča manjšim spremembam

 

Simon Jazbec

Resnični izvor ekip Formule 1 – 1. del

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje