Otmar Szafnauer: Najboljši vodja ekipe v letu 2018

0

Po končani sezoni 2018 je čas, da potegnemo črto in pogledamo, kdo si zasluži naziv najboljšega v svoji vlogi v Formuli 1. Razumljivo je, da so najbolj izpostavljeni vodje najboljših ekip, ki so zmeraj na očeh javnosti, dajejo intervjuje, izjave ter igrajo eno izmed glavnih vlog v dirkaških vikendih. A vloga dobrega vodje ekipe zahteva več kot to, dober vodja mora biti posrednik med javnostjo in ekipo ter slednjo tudi voditi in usmerjati čez mnoge zapreke in nevarnosti, ki se pojavljajo skozi celo sezono. V sezoni 2018 se je po mojem mnenju najbolje v svoji vlogi odrezal Otmar Szafnauer, vodja ekipe Racing Point Force India.

Današnja ekipa Racing Point je bila čez celotno sezono v soju žarometov. Dosegli so edine stopničke v sezoni kot ekipa, ki ni bila ena izmed najmočnejših treh. Bili so v prisilni poravnavi in zamenjali lastništvo. Kljub izbrisu točk, so dokaj hitro ponovno prišli na dostojno mesto med konstruktorji. Imeli so trke med voznikoma, diskvalifikacije zaradi tehničnih težav in nenazadnje so se druge ekipe spotaknila ob njihov status. Poleg vsega tega so uspeli dirkati na več kot dostojen način, za kar gre zasluga predvsem Otmarju Szafnauerju, kakor sem že omenil v komentarju sezone 2018.

Komentar sezone 2018: Mnogo bolje, kot se na prvi pogled zdi

Otmar Szafnauer je bil skozi sezono mnogokrat prisiljen odgovarjati na neprijetna vprašanja. Kljub temu so bili njegovi odgovori vljudni, prijazni, hkrati pa iskreni. Nikoli ni iskal spora in svoje ljudi, svojo ekipo, je zmeraj uspešno branil. Po moji oceni je njegova največja zasluga v sezoni 2018 ta, da mu je v kriznem času uspelo uspešno obdržati ekipo skupaj. Še več, kljub negotovi prihodnosti, jim je uspelo čez krizne poletne mesece razviti bolid. Takoj po menjavi lastništva in izgubi vseh konstruktorskih točk so namreč v samo dveh dirkah močno prehiteli ekipe z bistveno večjim finančnim in tehničnim zaledjem. Torej, Otmar Szafnauer ni samo vodil ekipo na dirkah, temveč je tudi prepričal Lawrenca Strolla, da je Force India potencialno uspešna ekipa, vredna nakupa. Pokazal je, kaj je največji potencial ekipe – to je človeški faktor, ki je izjemno viden v tej ekipi.

V prihodnjih sezonah upam na še veliko tako dobrih odločitev, kot jih je Szafnauer sprejel letos. Predvsem pa njemu in ekipi še zdaleč ne želim, da bi se še kadarkoli znašli v tako težki situaciji, kot so se v sezoni 2018. Ekipa Racing Point je pokazala, kakšna mora biti prava ekipa Formule 1 – borbena in enotna, pa čeprav v navidezno brezizhodni situaciji. Brez velikih obljub v medijih, a z veliko dela in predvsem rezultati. Stil Otmarja Szafnauerja ni nikoli bil stvari obešati na veliki zvon in pritegniti pozornosti, tako kot nekateri drugi vodje, temveč je javnost o stvareh obvestil na enostaven, skromen in simpatičen način, ko je bilo vse že narejeno.

V svetu današnje Formule 1, kjer so mediji pogostokrat izrabljeni kot sredstva pritiska, je Otmar Szafnauer pokazal način dela, kakršnega smo lahko videli v preteklosti. Interese svoje ekipe in predvsem svojih ljudi je postavil pred interese pokroviteljev in korporacij. To je nekaj, kar danes zelo poredkoma vidimo. Zaradi vsega naštetega je prav, da ga cenimo, ne zaradi tega, kar je govoril in obljubljal, temveč zaradi tega, kar je naredil. Ni pomembno, ali smo navijali za Force Indio ali ne. Dejstvo je, da se je v sezoni 2018 največ naredilo prav v ekipi Racing Point, pod vodstvom Otmarja Szafnauerja.

 

Simon Jazbec

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje