FIA spremenila pravilo kazenskih mest

0

FIA je na letnem zasedanju v Sankt Peterburgu spremenila način način dodeljevanja kazni startnih mest. Potem ko smo v zadnjih sezonah pogosto videli, da so kaznovani dirkači v kvalifikacijah obsedeli v garažah, jih želi vodstvo Formule 1 z novim pravilom pripraviti do tega, da kljub kazni sodelujejo v boju za startna mesta.

V pravkar končani sezoni je veljalo pravilo, da so dirkači svoje kazni prejeli v vrstnem redu, v katerem je prišlo do kršitve pravilnika. V kolikor je šlo za menjavo komponent pogonskega sklopa, so bili dirkači kaznovani glede na čas prve uporabe dodatne enote na samo stezi.

Posledično smo pogosto videli situacijo, ko so dirkači zapeljali na stezo že pred začetkom 1. prostega treninga, da bi tako “prihranili” kakšno startno mesto, nato pa so v kvalifikacijah zaradi varčevanja z materialom obsedeli v garažah.

Fia je tako za sezono 2019 uvedla novo pravilo, po katerem bo vrstni red kaznovanih dirkačev določen na podlagi njihovih dosežkov v kvalifikacijah. Hkrati bo dirkač, ki na kvalifikacijah ne doseže časa 107 odstotkov pole positiona, dirko avtomatsko začel z začelja startne vrste.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje