Maurizieva zgovornost in odgovornost

0

Ne skrivam dejstva, da vodstvenih sposobnosti Maurizia Arrivabeneja ne cenim prav visoko. Če je že imel pokojni Sergio Marchionne slab občutek za Formulo 1, pa je imel vsaj avtoriteto, Maurizio žal ničesar izmed tega nima. Večino sezone je bil tiho, toda sedaj se je oddolžil za vse priložnosti, ki jih je izpustil. S tem pa se je pokazalo, koliko je bil Maurizio odvisen od Sergia Marchionna in kako je sedaj pravzaprav izgubljen.

V nekaj tednih smo slišali, kako je samo on odgovoren za morebitne neuspehe ekipe, in ne vozniki, a še pred tem je na izjemno čuden in, milo rečeno, sramoten način postavil Kimija Räikkönena pred vrata. Namesto da bi zadeve obelodanili na dirki za Veliko nagrado Italije v Monzi, smo peščico dni kasneje brali uradne izjave, dolge le nekaj vrstic. Biser v tej zgodbi pa je izjava, da je odločitev o menjavi Kimija s Charlesom Leclercom bila izključno njegova, po posvetu z Elkannom in Camillerijem. Torej, Maurizio se je najprej posvetoval s svojimi nadrejenimi in se nato samostojno in neobremenjeno odločil, da je menjava potrebna in nujna. Še kdo takšnim pravljicam ne verjame?

Nato je prišla v javnost zopet vest o sporu v ekipi, med frakcijo Binotta in Arrivabeneja. To so najmanj leto stare zadeve, a Maurizio je sedaj dolil olje na ogenj s teorijo zarote. Po njegovem mnenju hoče nekdo destabilizirati Ferrari in zato ustvarja občutek notranjih sporov. Zakaj bi se kdo trudil, če je naslov med vozniki že oddan, Ferrari pa je tik pred tem, da izgubi tudi konstruktorski naslov? Kdo bi imel korist od te zarote? Zakaj se Maurizio pred novinarji ni pojavil v bratskem objemu z Binottom? Če je vse laž, bi se lahko pojavila v javnosti skupaj. To pa še zdaleč ni konec Arrivabenejevih spodrsljajev. Ob dnevu Ferrarija (Finali Mondiali) je prav on podal novico, da je Kimi Räikkönen posvetil svojo zadnjo zmago na Veliki nagradi ZDA navijačem rdeče ekipe.

Torej, človek, ki je odpustil Räikkönena, je govoril navijačem, pred katere si še septembra v Monzi ni upal stopiti. Ali jo je Kimi res komu posvetil ali ne, niti ni pomembno. Če bi želel, bi lahko sam ob tej priložnosti spregovoril pred njimi oziroma se pojavil na videokonferenci. Vsekakor menim, da ne potrebuje Maurizia Arrivabeneja, da govori v njegovem imenu. Ko sem slišal, da se po Mauriziovem mnenju Ferrari boji zmagati oziroma da so pozabili, kako se zmaguje, pa me je presunila misel: Zakaj pa so pozabili in kdo jih je vodil na tej poti pozabe?

Kljub vsemu Maurizio ostaja na svojem položaju, zaenkrat tudi Binotto, toda množica tehnikov je odšla iz ekipe, tudi Sassi in Resta, in predvsem njun odhod je negativno vplival na ekipo. Jock Clear prav tako ne namerava zapustiti stolčka na komandnem mostu, čeprav je letos pokazal, kako omejeno je njegovo strateško videnje dirk in prvenstva. Maurizio je res pod pritiskom, a niti približno ne takšnim, kot ga je bil deležen v tej sezoni Otmar Szafnauer. Le-ta je bil vpleten v reševanje oziroma prodajo ekipe Force India, moral je krotiti upnike, držati kolektiv skupaj in skrbeti, da so razvoj in vsakodnevne aktivnosti potekale nemoteno. Poglejte si rezultate ekipe in preberite kakšno Otmarjevo izjavo, kako mirno in nazorno je pojasnjeval, kaj se je dogajalo. Poleg tega pa skromno opisuje svojo vlogo, čeprav je večina bremena bila na njegovih plečih.

Se kdo spomni, da je Jean Todt kdaj obljubljal nemogoče, dajal pompozne izjave in iskal skrivne zarote? Jean je kot izkušen vodja vedel, da ekipa lahko deluje le, če je enotna. Vloga vodje pa je, da je filter med ekipo in zunanjim svetom, da se lahko ostali z vsemi močmi posvetijo najpomembnejši zadevi – zmagam. V kolikor so jih dosegli, je bila zasluga ekipe, v kolikor ne, pa je bila krivda njegova. Arrivabene je res odgovoren za situacijo v Ferrariju, že od lanskega leta pravzaprav, toda nihče (niti navijači) si ga ni drznil opomniti na to. Rezultati in številke ne lažejo, izjave, ki smo jih brali v zadnjih tednih, pa dajejo vtis, da je Maurizio izgubil cilj. A žal vodilni v koncernu tega ne vidijo ali pa se zavedajo, vendar so prebrisano tiho. V vsakem primeru menim, da je za ekipo slabo, če ima takšnega vodjo.

 

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje