Laurent Mekies postal športni direktor Ferrarija

Nekdanji komisar Fie Laurent Mekies se je na zadnjem dirkaškem vikendu v letošnji sezoni pridružil Ferrariju in zasedel položaj športnega direktorja Scuderie.

Nekdanji namestnik direktorja dirke in eden izmed vodilnih inženirjev Fie se je tako po prisilnem počitku v Abu Dhabiju pridružil novemu delodajalcu in postal prvi športni direktor Ferrarija po letu 2016, ko je to funkcijo zasedal Massimo Rivola.

Šef ekipe Maurizio Arrivabene je medtem med vrsticami že potrdil, da bo Mekies v prihodnosti skrbel za kadrovske menjave znotraj ekipe, ni pa še znano ali bo Francoz na komandem pultu zamenjal Jocka Clearja, ki bo postal dirkaški inženir Charlesa Leclerca.

Prestop nekdaj enega izmed vodilnih inženirjev Fie Laurenta Mekiesa k Ferrariju še zmeraj dviga veliko prahu. Šef ekipe Sauber Frederic Vasseur je prepričan, da nekdanji vodilni mož Fie na področju varnosti pozna vse ključne skrivnosti bolidov na startni vrsti Formule 1.

Mekies je k Ferrariju prestopil nedolgo zatem, ko je k Renaultu odšel tehnični direktor Fie Marcin Budkowski. Medtem, ko je Poljak pri francoskem moštvu že pričel z delom, bo Mekies z delovnimi obveznostmi v Maranellu pričel sredi poletja. Pri konkurenčnih ekipah so razumljivo zaskrbljeni, saj menijo, da bi moral biti ta čas bistveno daljši.

Šef ekipe Alfa Romeo Sauber Frederic Vasseur je že pred časom za Autosport povedal:

Škoda je, da nismo v položaju, ko bi Fia našla rešitev s kateri bi zadržala svoje ključne ljudi. Dobro se spomnim kako je Budkowski zgolj dva tedna preden je odšel obiskal vetrovnike vseh ekip. Mekies pozna ključne elemente vseh bolidov in čeprav se je ukvarjal predvsem z varnostjo, je zelo dobro seznanjen s strukturo posameznih bolidov. Zaupanje je ključna stvar in v kolikor želimo s Fio tesno sodelovati moramo zaupati, da njihovi inženirji naših načrtov ne bodo razkrivali ostalim ekipam. To bi namreč povzročilo vsesplošno zmedo.

Strinja se tudi šef Force Indie Otmar Szafnauer, ki poudarja, da bi si morali v takšnih primerih inženirji pred odhodom na novo delovno mesto vzeti vsaj leto dni premora.

Od trenutka, ko je Mekies zapustil Fio in prišel v Ferrari bi moralo miniti vsaj leto dni. Zavedamo se, da inženirjem ne moremo preprečiti tovrstnih prestopov, a takšen čas bi vsaj deloma onemogočil potencialno krajo intelektualne lastnine zaradi privilegiranega položaja. Takšno početje preprosto ni pošteno.

 

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja