Konstruktorski naslov in njegova vrednost

0

Konstruktorski naslov danes še zdaleč ne doseže popularnosti tistega med vozniki, pravzaprav je že od svojega nastanka leta 1958 imel sekundarni pomen. Toda sam naslov šteje prav toliko kot tisti med vozniki, še več, obeleži ekipo, ki naj bi imela najboljši bolid. To pa da tolikokrat opevanemu naslovu med vozniki še večjo veljavo, če ga osvoji na bolidu druge ekipe Formule 1, ali pa tudi potrdi premoč v določenem obdobju, če ekipa osvoji oba.

Čeprav se zdi večini navdušencev naslov med konstruktorji manj vreden, pa iz zgodovine obstajata primera, ko je bil le-ta najpomembnejša lovorika, še celo pomembnejša od naslova med vozniki. Prvi izmed velikanov, ki ceni naslov med konstruktorji bolj kot tistega med vozniki, je zagotovo Frank Williams. V 90. letih prejšnjega stoletja se je v kar treh primerih zahvalil za sodelovanje svojim voznikom, ki so pravkar osvojili naslove, in jih odslovil. Čutiti je bilo, da niso zmagali vozniki, temveč bolidi Williams, pri katerih je bila očitna tehnična prednost. Od leta 1992 do 1997 so osvojili 5 konstruktorskih naslovov in niti McLaren v 80. letih se ne more pohvaliti s takšnim rezultatom, saj so v sezoni 1986 in 1987 naslov osvojil prav pri Williamsu.

Ekipa Williams, Jarama, 1981

Nedvomno največji ljubitelj konstruktorskega naslova pa je bil Enzo Ferrari. Ko so ga vprašali, kako se počuti, ker so zadnji naslov osvojili leta 1979, jih je zaustavil in popravil, da so bili zadnjič (za časa njegovega življenja) prvaki leta 1983. Navsezadnje je menil, da »vozniki pridejo in grejo, a Ferrari ostaja«. Niz naslovov Ferrarija na prelomu tisočletja se je tako v bistvu začel že leta 1999 in ne leta 2000.

Konstruktorski naslov je tudi zanimiv pokazatelj, kako napeta je bila sezona, v kolikor oba naslova nista podeljena isti ekipi. Takšne so bile na primer sezone 1958, 1973, 1976, 1981, 1982, 1983, 1986, 1994, 1999, 2008 in tudi 2007, če ne bi bilo diskvalifikacije McLarna med konstruktorji. Vsem tem sezonam je skupno to, da so bile napete in zanimive. Trenutno je pravilnik takšen, da ni nujno, da zmagovalec med konstruktorji dobi največ denarja. Tudi ta vidik je pomemben, saj gre za sredstva, ki vsakomur pridejo prav. Zagotovo pa je osvojen konstruktorski naslov pomemben tudi za tiste konstruktorje, ki proizvajajo cestne avtomobile, ker je res dobra promocija.

Nam, navdušencem, bi moral ta naslov pomeniti več, kakor le privesek, ki ga mnogokrat z lahkoto osvoji ekipa, ki doseže tudi naslov med vozniki. Naslova nista povezana in ni samo po sebi umevno, da jih osvoji ista ekipa. Lahko se zgodi, da ekipi uspe več let zaporedoma osvojiti konstruktorski naslov, toda zato ne smemo kriviti tistih, ki so hitrejši, ampak tiste, ki so počasnejši in niso sposobni ogroziti premoči prvih. Ne strinjam se ne s Frankom Williamsom ne z Enzom Ferrarijem, da je naslov med konstruktorji več vreden od vozniškega, a vendar ne mislim, da je manj vreden. Oba sta enakovredna in tega bi se vsi morali zavedati. Mogoče moramo vsi nekoliko spremeniti mišljenje in naslovu svetovnega prvaka med konstruktorji v Formuli 1 posvetiti več pozornosti.

 

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje