Komentar sezone 2018: Mnogo bolje, kot se na prvi pogled zdi

1

Marsikdo trdi, da je bila letošnja sezona Formule 1, podobno kot prejšnje, brez pretresov in dolgočasna, a po mojem mnenju je bila daleč od tega. Seveda je bila v znaku Mercedesa, toda če so pač hitrejši od drugih, to ni njihova krivda.

Pri Ferrariju so svojo priložnost, da bi se bolj konkretno borili za naslova, zapravili v sredinskem delu sezone. Menim, da so prav v obdobju med VN Francije in VN Madžarske naredili premajhno razliko med sabo in Mercedesom, zato so bili v zadnji tretjini v bistvu prisiljeni stalno zmagovati, kar pa je v realnem svetu težko izvedljivo. Že med letom sem opozarjal, da v kolikor ne bodo na poletni premor šli z vsaj 35 točkami prednosti, jim bo trda predla. Zapravili so priložnost, saj bi lahko, zaradi uspešne sezone Raikkonena in porazne Bottasa, osvojili vsaj konstruktorski naslov ali celo oba. Če bi bili v srednjem delu boljši od Mercedesa (in ne približno enakovredni), bi bila slednja ekipa pod večjim pritiskom in lahko bi prišlo do drugačnega izida.

Pri Red Bullu so pokazali, da so zvesti svojim načelom, v sezoni 2018 so dosegli štiri zmage, dokončno so se skregali z Ricciardom in Renaultom, predvsem pa so bili faktor nepredvidljivosti skozi vse leto. Večkrat so bili enakovreden nasprotnik Ferrariju in Mercedesu, pomembno vlogo pa je odigral tudi Max Verstappen s svojo bojevitostjo. Kljub temu menim, da v prvih treh ekipah presežkov v primerjavi z lansko sezono nismo videli. Presenečenja, tako v pozitivnem kakor v negativnem smislu, so bila predvsem pri ekipah v ozadju.

Napredek Sauberja je viden, toda potrebno je spomniti, da je švicarsko moštvo še lani uporabljalo leto stare ferrarijeve pogonske sklope. Hkrati se jim je sredi sezone pridružil še nekdanji vodja ferrarijevih inženirjev Simone Resta, čigar vpliv bo še bolj viden v prihodnji sezoni. Ekipa Sauber je končala sezono pred ekipo Toro Rosso, o kateri bom spregovoril kasneje, a mnogo za Racing Point Force Indio, katera je sezono začela v Belgiji. Leclerc je pokazal talent z velikim številom prihodov v točke, toda na izjemno predstavo še čakamo. Prej omenjena Scuderia Toro Rosso pa je imela, kljub veliki medijski podpori, ogromne težave z zanesljivostjo in tudi samo hitrostjo. V Bakuju so znali izkoristiti priložnost za četrto mesto, to pa je bilo vse, kar se tiče njihovih izjemnih rezultatov.

Pri Haasu so pokazali, da je bil Ferrari SF70H dober bolid, toda kljub temu jim ni uspelo priti na četrto mesto med konstruktorji. Možnost za to je bila v njihovem dosegu, a so tako vozniki kakor celotna ekipa poskrbeli, da ni bila izkoriščena. Poleg tega so razočarali, ker niso bili sposobni v roku narediti ustreznega dna bolida. Renault je imel tako lahko nalogo, brez pravih nasprotnikov, in z lahkoto so dosegli četrto mesto. Razočarali so tudi pri McLarnu, kjer so govorili veliko, pokazali pa bistveno manj. Upam, da se je Zak Brown naučil, da je vsebina v Formuli 1 bolj pomembna kot izgled.

Po mojem mnenju je bila v celotni sezoni, v dobrem ali slabem, najbolj zanimiva ekipa Racing Point Force India. Udeleženi so bili namreč v diskvalifikacijah, incidentih, propadli so in bili kupljeni, kljub temu so se pobrali in, verjeli ali ne, dosegli edine stopničke v sezoni, ki jih niso pobrale prve tri ekipe. Ves čas so bili aktivni in v soju žarometov, kar pa ne bi mogel reči za Williams – slavno ime, ki je v sezoni 2018 popolnoma zgrešilo bolid. Seveda so danes razlike med prvim in zadnjim bistveno manjše kot pred desetletji, a vseeno je žalostno videti mogočno ekipo v takšnem stanju. Toda če so padli, se bodo lahko z malo sreče tudi dvignili.

Za sezono 2018 torej ne drži, da je bila v celoti enolična in dolgočasna. Morda se tako zdi le kakšnemu površnemu opazovalcu, ki zgolj pogleda rezultate v ponedeljek zjutraj. Tisti pravi navdušenci pa vemo, da je bila letošnja sezona zanimiva in pričakujemo, da bo 2019 prav tako, če ne še bolj.

 

Simon Jazbec

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Jesse Pinkman

Odlično napisano. Kot navijač športa, morem reči, da sezona ni bila ravno dolgočasna. Kot navijač Ferrarija, pa nisem najbolj zadovoljen. Razočaran sem predvsem nad Vettlom, saj si je od Monze naprej povsem uničil sezono. Pa, če dobro pomislim, na začetku sezone sem ga hvalil, da kako umirjeno zgleda. Raikkonen pa me je presenetil, predvsem od sredine sezone naprej.