Komentar dirke za VN Abu Dhabija: V Formuli 1 ni mesta za pravljice

Na zadnji dirki Formule 1 v sezoni 2018 smo se prepričali, da so romantičnost in pravljične zgodbe zgolj plod piscev, ki po dirki uporabijo vso svojo fantazijo, namesto da bi prikazali dejansko stanje. Odstopi voznikov, ki so si to najmanj zaslužili, so dokaz tega. Začnimo s Kimijem Räikkönenom, ki je tako neslavno končal svojo zadnjo dirko s Ferrarijem. Tudi Ericsson si je zaslužil precej več, odstopa Ocona in Gaslyja sta bila prav tako boleča. A v Formuli 1 kraljuje kruta realnost, po drugi strani pa je navdušujoče videti, kako je Hulkenberg prišel iz bolida nepoškodovan, kljub groznemu trku. Krut pa je tudi rezultat za Fernanda Alonsa, tik pred točkami na svoji zadnji dirki. Bo še kdo pogrešal njegove vozniške in radijske veščine v naslednjih sezonah?

Formula 1 pokaže realno sliko, ki ni vedno pravljična. Na plan pride na primer ogromna razlika v talentu med Lewisom Hamiltonom in Valtterijem Bottasom. Bottas je dober voznik, vendar ne dovolj talentiran, da bi bil šampion. Srečo ima, da je v Mercedesu, nad svojo vlogo drugega voznika pa se nima kaj pritoževati. Pri Ferrariju so pokazali, da je imel Ayrton Senna prav, ko je dejal, da je drugi le prvi izmed poražencev. Skozi cel vikend niso niti v trenutku ogrozili Hamiltona. Ta je dirko le mirno nadzoroval, brez da bi se preveč naprezal.

Hondina okvara in rezultat brez točk potrjuje zle slutnje, da imajo res še ogromno poti pred seboj, da bodo konkurenčni. Leclerc je navdušil v prvi fazi dirke, ko je bil na hypersoft presenetljivo konkurenčen drugim na ultrasoft. A v trenutku ko je zamenjal na supersoft, se je ponovno začelo obdobje konservativne vožnje, saj bi ga na koncu lahko prehitel še Prerez. Celo Sainz, ki je bil na kvalifikacijah bistveno slabši, je bil na cilju pred njim, in to z veliko prednostjo. V obeh primerih nismo dobili potrditev, ki smo si jih po tihem želeli, temveč smo dobili pokazatelje, da ni vse zlato, kar nam mediji vztrajno ponavljajo.

Pri Haasu so dosegli točke z obema bolidoma, predvsem po zaslugi odstopov drugih. Kar smo na začetku sezone videli kot senzacijo, se je na koncu pokazalo kot pošten bolid, brez presežkov, toda vozniška zasedba je zapravila preveč priložnosti. Zagotovo so bili boljši pri Racing Point Force India, kjer so, kljub težavam, zmeraj poživili dirke, v dobrem ali slabem pomenu.

Na koncu se dotaknimo še dobrih novic. Kljub odstopu na dirki, je Kimi Räikkönen ostal tretji v skupni uvrstitvi. S prednostjo dveh točk pred Maxom Verstappnom je dosegel rezultat, ki je v očeh marsikaterega navdušenca in navijača pomembnejši kakor drugo mesto Sebastiana Vettla. Čeprav v Formula 1 ni mesta za pravljice, je Kimi dokazal, da je bil sposoben dostojno zaključiti sezono, kljub temu da ga v lastni ekipi odrivajo v ozadje. Pravzaprav je pokazal več blišča kot na primer že omenjeni Bottas.

Pohvalo si zaslužijo tudi tisti vozniki v ozadju, saj so pokazali nekaj res lepih potez in celo troboj. Če bi gledali le tiste spredaj, bi bila dirka res dolgočasna, ne toliko zaradi Hamiltona in Mercedesa (niso oni krivi, da so prehitri), temveč zaradi ostalih. Predvsem od Ferrarija sem pričakoval, da se bodo bolj borili, da bodo pokazali več značaja, več ponosa, več volje do zmage. Pravljice se lahko pripovedujejo na tiskovnih konferencah in v izjavah za javnost, na koncu, za zadnjim ovinkom zadnje dirke, pa nas zmeraj čaka resnica.

 

Simon Jazbec

Preberite tudi:

6 komentarjev

 • Danes sem gledal dirko na računalniku šport klub 1 srbski in moram povedati da sta fenomenalna komentatorja.

  • Sam se trudim in sem karseda solidaren z povprečnim SLO gledalcem, torej se prisilim gledati TV3, čeprav je težko….vam popolnoma verjamem, o njih sem slišal le dobre kritike, a kaj ker to ne seže v ušesa naših, da bi jih vzeli za vzgled……??

 • In zopet je Mercedes tisti, ki ni bil kaznovan za sekanje ovinka.
  Če kje zasledite prosim še razlago zakaj Bottas ni dobil kazni?

  • Sam sem na naši Facebook skupini predstavil argumente, zakaj je bila ta odločitev komisarjev upravičena. Ne mi zameriti, ker se mi ne ljubi dvakrat pisati isto, vabljeni tja, kjer je tudi možnost diskutirala in komentiranja.

 • Dejmo pa vseeno tud naša komentatorja pohvalit. Se vsaj nasmejimo skupaj, glasova imata všečna, pa navadnemu gledalcu vendarle nista tako slaba. Sem vesel da je vsaj prenos v hd. Se strinjam da bi lahko v Sloveniji naredili boljšo oddajo ampak kar imamo je pa bolje kot nič. Jamranje pa negativni komentarji tudi ne pomagajo kaj dosti komentatorjema. Pamet solit iz naslonjača je pa itak lažje kot pa se preizskusit pred mikrofonom v živo. Ni vse tako enostavno. Me zanima če imata redno plačilo pa koliko je sploh proračuna v namene prenosov dirk? S spoštovanjem do vseh ljubiteljev f1

  1
  3
 • No ko slišim njihove napake, meni ni do smeha, mi gre bolj na jok, pa ne pozabite, da je politika zatemnitve konkurenčnih programov brez zakonske osnove prišla prav iz te TV hiše, kjer so celo napačno uro zatemnitve izbrali. Zakaj bi moral hvaliti nekaj kar ni uredu mi ni jasno, še manj pa, ker sem jih skozi celo sezono udobno iz naslonjača, z polno solnico ob sebi, argumentirano kritiziral. Osebno kako sta plačana je ne zanima, to je njun problem, zagotovo ne moj, če jima je pretežko, domnevam, da jima nihče ne potiska cevi orožja na čelo. Če je vam osebno karkoli, samo da je, dovolj, enkratno, meni in marsikomu drugemu ni…. zato se vašim pohvalami ne pridružujemo in jih smatram kot izključno vaše dejanje, čeprav rabite množino…..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja