Ayrton Senna: Kaj je bila njegova zadnja želja

0

V zgodovini Formuli 1 je nastalo mnogo zgodb in legend, nekatere so izmišljene, druge imajo v sebi zrno resnice. Navdušenci jih radi poslušajo in berejo, včasih kdo še kaj doda zgodbi in čez čas lahko nastanejo pripovedke, ki niso več enake dejstvom, na podlagi katerih so nastale. Bolj kot so legendarni junaki, bolj se zgodbe prepletajo in ponavljajo.

Tudi o Ayrtonu Senni obstaja mnogo zgodb in marsikatera je s časom dobila novo vsebino. Ena takšnih je tista o Ayrtonu in Ferrariju. O tej zgodbi obstaja mnogo variant, omenil bom dve najbolj znani. Prva zgodba govori o takratnemu vodji ekipe Cesaru Fioriu in njegovemu prizadevanju, da bi pridobil Ayrtona v ekipo iz Maranella za sezoni 1991 in 1992. Pokazal naj bi tudi predpogodbo, ki mu jo je poslal. Toda vsakega navdušenca in navijača začudi, da bi se Senna v trenutku, ko se je rešil Prosta pri McLarnu, slednjemu pridružil v Ferrariju.

Druga varianta zgodbe naj bi izhajala iz izjav Luce Cordero di Montezemola, ki je na Ayrtonovo dvajseto obletnico smrti izjavil, kako sta se o njegovem prestopu v Ferrari pogovarjala pri njemu doma, le nekaj dni pred tistim tragičnim prvim majem 1994. Skratka, vsak lahko presodi, kaj se mu zdi najbolj resnično, toda meni se zdita obe varianti nekoliko spremenjeni s časom.

A o Ayrtonu Senni kroži še ena legenda. Čeprav se na prvi pogled zdi malo verjetna, ima pravzaprav trdno osnovo, saj jo potrjuje njegov oče. Ayrton Senna je želel svojo kariero, kljub presenečenju mnogih, zaključiti pri Minardiju. Giancarlo Minardi in Ayrton Senna sta se namreč poznala še preden je slednji prišel v Formulo 1. Minardi je opazil Ayrtonov talent že v manjših formulah in mu ponudil pogodbo z njegovo ekipo v F2. A za razliko od mnogih drugih, je Giancarlo, pošten in iskren, kot je zmeraj bil, Ayrtonu ponudil profesionalno pogodbo, kjer bi on plačal mlademu Brazilcu in ne obratno. Ayrton pa je imel drugačne načrte za svojo kariero, zato je šel do Minardija, zavrnil ponudbo ter se mu zahvalil za priložnost in mu povedal, da tega ne bo nikoli pozabil.

Ko sta se Minardi in Ayrton čez leta zopet znašla skupaj v svetu Formule 1, se je njuna osebna vez le poglabljala. Takrat ko so mehaniki bolide pripravljali do zgodnjih jutranjih ur, sta Giancarlo in Ayrton pogosto skupaj večerjala v Minardijevem pogostitvenem prostoru in izmenjala marsikatere besede, ki bodo ostale skrivnost. Toda Minardi je razkril, da mu je konec leta 1992, ko so se odnosi med Ronom Dennisom in Ayrtonom skrhali, svetoval, naj ne bo neumen in naj ne zapusti McLarna. Tako je Senna v sezoni 1993 res ostal tam, a je iz dirke v dirko podpisoval novo pogodbo, za milijon dolarjev vsakič.

Ayrton se je verjetno odločil, da bo preživel zadnje leto svoje kariere z Giancarlom Minardijem, ker je v njem videl človeka, ki je bil pošten in je ljubil dirke. Predlagal mu je, da sodelujeta brez pritiska in brez pričakovanj, vsaka dirka pa naj bi bila nova pustolovščina. Ayrton je celo rekel, da bi dirkal brezplačno in da bi Minardiju pomagal razviti bolid ter pritegniti sponzorje, v zahvalo, ker je bil prvi, ki je videl njegov potencial in je bil zmeraj do njega iskren. Minardi naj bi pripravil najboljši možen bolid, Ayrton pa bi postregel z najboljšimi možnimi vožnjami.

Pri vsaki legendi je, seveda, mnogo odvzetega in mnogo dodanega. Zgornja zgodba je bila mnogokrat ponovljena in nihče je ni zanikal, tudi osebe, ki so bile blizu Senni ne. Poleg tega sovpada z značajem velikega človeka, kakršen je Senna bil. Legenda ni le zato, ker je bil izvrsten voznik. Še pomembneje, bil je nekdo, ki je znal vrniti športu še več, kot mu je le-ta dal. Zgodba, ki pravi, da naj bi Ayrton Senna svojo kariero zaključil pri Minardiju, je romantična in pogumna. Resnična ali ne, ostaja ena tistih zgodb, za katero si mnogi pravi navdušenci želijo, da bi se uresničila. Sodelovanje z Minardijem verjetno ne bi prineslo številnih zmag in rekordov in zagotovo ne bi povečalo Ayrtonovega statusa šampiona. Naredilo pa bi, po mojem mnenju, mnogo več, in sicer pokazalo bi izjemno veličino človeka. Pred to človeško veličino pa se lahko vse statistike in lestvice skrijejo.

 

Simon Jazbec

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje