Nivo gostilniškega komentiranja na TV3

11

Konstruktivna kritika, podprta z argumenti, je dobronamerna in pove nekomu, kje bi se lahko izboljšal. Ko smo na začetku sezone začeli opozarjati na neprimernost in nestrokovnost komentiranja na TV3, smo bili deležni kritik, da smo nehvaležni, zavistni in podobno, slovenskim komentatorjem pa je samo potrebno dati čas, da se bodo izkazali in popravili.

Nisem bil prepričan, če jim bo sčasoma šlo resnično na bolje, a ne samo, da ni šlo na bolje, šlo je na slabše. Skoraj cela sezona je že mimo, pa jim imena še zmeraj ne gredo (Brian Hartley občasno pride na progo ). Videli smo komentatorski duo, trio, pa spet duo, probleme s poštevanko ter takšne in drugačne “cvetke”. Pohvalno, da je trema počasi izginjala, a kaj ko se je pojavila nadutost. To, kar sta gospoda oziroma celotna produkcija pokazali čez ta dirkaški vikend, pa je bilo porazno.

Neslane šale in butasto smehljanje v mikrofon so že stalnica, danes pa so k temu dodali še prerekanje obeh akterjev o osnovah pravilnika, in to kar med prenosom v živo. To je šlo predaleč in ni bilo več niti podobno profesionalizmu. Kakšno strokovno znanje ima nekdo, ki bi dirkača izključil iz dirke, čeprav je bil incident označen za dirkaško nesrečo? Kako lahko brez argumentov sploh kritizira odločitve komisarjev? Samo na osnovi lastne presoje? Upam, da ne. Če so bili moštveni ukazi v Mercedesu še prejšnjo dirko označeni za najmanj nešportne, smo na VN Japonske večkrat slišali, kako pričakujeta, da bodo to tudi pri Ferrariju storili.

Vsak ima svoje mnenje in v prosti debati, ob pijači, v gostilni, se ga načeloma lahko prosto pove. Kdor je brez argumentov postavljen v kot, lahko tudi povzdigne glas, a to med prijatelji in ne med prenosom v živo. Prenos je resna zadeva in nikakor ni posedanje pred (alkoholno) pijačo. Tu ne sme biti očitnega navijanja za enega ali drugega, osebno mnenje se lahko pove, a podprto z argumenti, ki temu mnenju dajo težino. Vsekakor je pa zaželena nevtralnost in znanje, kar običajno manjka pri teh prenosih. Čeprav gospodov ni niti malce sram oziroma so še prepričani, da dobro opravijo delo, je še bolj zaskrbljujoče to, da so njihovi nadrejeni, naročniki in pokrovitelji s tem zadovoljni. Zgleda, da je v očeh nekaterih za nas, gledalce, vse dobro, zakaj bi se potem trudili za kaj več? Zato, ker žal zame ter za marsikoga ni.

Ne bom se čudil, če bo članek izzval plaz pripomb s profilov, ki bodo ustvarjeni posebej za to priložnost. Pravite, da v kolikor mi ni všeč, lahko ali zamenjam kanal ali ugasnem zvok. Ampak če imam pred seboj kup kakcev, si lahko zatiskam nos in zapiram oči, a kup kakcev bo ostal in smrdel prav tako. Če menite, da je dobro, da sploh imamo prenose, ne glede na to, kakšna je njihova kakovost, ste zadovoljni prav s tem zgoraj omenjenim kupom. Na komentarje, zakaj ne grem tam za komentatorja, lahko odgovorim, da so zame takšne gostilniške debate, kot jih tam slišim, nizkotne in prostaške, prav nič smešne. Resnično sram bi me bilo sodelovati z njimi, dokler tam vlada gostilniška politika. Smo leta 2018, standardi so bistveno višji, kot so bili v 80. letih v nekem drugem sistemu. Da sta/so gospodje boljši ali slabši od drugih, niti ni bistveno. Boljši od nekoga, ki je slab, ne pomeni biti dober. Mi, navdušenci, ljubitelji in navijači, pa si dober prenos zaslužimo. Tega se zavedamo in naj nas ne bo strah tega tudi končno zahtevati. Ali pa smo ovce, zadovoljne z vsakim pašnikom, ki nam ga ponudi pastir?

 

Simon Jazbec

 

guest

11 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Marko

No iz tega prispevka pa izžareva zgolj nevoščljivost. Tudi strokovnost avtorja tega članka je več kot vprašljiva.
Predlagam avtorju da si še enkat ogleda svoje video prispevke in mogoče ostane izza kamere in ne samo kritizira druge.
Ne zagovarjam komentiranja ne TV3, je še mnogo za storiti, da bo na nivoju ampak kritiziranje takih pocarjev mi gre pa pošteno na živce.

SimonJazbec

Kjub vsemu pa to pocarstvo vneto prebirajte, če komentar prilepite slabo urico, ko je članek zunaj. Mene mojega dela ni sram, če pa gre na živce, nikogar ne silim prebirati tega ali pa poslušati, bralne značke tu ni. In ne, ne gre mi tako slabo, da bi bil tem osebkom nevoščljiv…

Jože

Se strinjam s člankom. Gostilniški in daleč od kakšnega nivoja

ewzkgx

Ta dva sta pa res postala taka katastrofa, da joj. Sem mislil na začetku sezone, da na malo bolje bo pa že šlo postopoma počasi, pa je res dejansko vedno slabše… Potem pa še zatemnjen orf in rtl zraven…

Varandero

Mislim res sta zanič boljše bi bilo da bi bil samo eden voditelj ker oni drugi se butasto smeji kar pa je najbolj žalostno da spolh ne govori resnice na pamet govori.Trening spolh ne spremljata govorita o neki taktiki ki nikoli niti približno nista zadela .

Domen Jensterle

Zanimivo, F1 spremljam od 1978, komentarji ing. Miheliča so bili strokovni, niso pa imeli potrebne dinamike. Preveč očitno za komentatorja je navijal za Senno, ki je vozil podobno kot Verstappen danes. V kateremkoli prehitevanju so drugi dirkači izbirali med stopalko za zavoro ali nesrečo. O Ališiču ne bi izgubljali besed, sedanji komentatorski par pa se mi ne zdi slab. Mogoče za bežne ljubitelje F1 premalo navijata za Crashtappna in za zmedo v Ferarriju.

Kristjan Očkerl

Simon kaj moremo.pač tako je.saj se ve Andraž se je pač učil pri Ališiču.pa saj druge izbire nimamo.si pač muziko prižgemo na računalniku in damo tv daljinca na “mute”:))

SimonJazbec

Kristjan, ne no, ni v duhu formule ena. Kot nekdo, ki resno občuduje Chapmana ne morem tega sprejeti. Meje je treba postavljati naprej in drugim pustiti, da sledijo…..to kar mamo me pa spominja na vzvratno prestavo…..

Marko

Tole danes, je tudi mene zmotilo. Načeloma še ne vidim takšnega problema, če kdo zamenja ime iz Brendon v Brian, ampak prerekanje v živo je pa res dno komentiranja.

Charlie Whiting ima konkurenco v obliki dveh komentatorjev, ki sta podkrepljena z osebnimi zamerami in prepričanji, ki nimajo nujno kakšne trdne podlage…

frela

Ja, se popolnoma strinjam s člankom… Tudi sam sem na začetku sezone pod komentarje napisal: “Dajmo jim čas, saj bo bolje!” Ampak žal, iz dirke v dirko je slabše in slabše.
Sploh “smejanje” komentatorja v mikrofon pri skoraj vsaki njegovi izjavi. Je tako nadut ali resnično misli da je ta njegov smeh profesionalen ali celo simpatičen?? Tudi energije nimata nobene…
Treba bo narediti peticijo, da “odtemnijo” ORF in RTL…

SimonJazbec

Frela, ne da mi je bilo enostavno že takrat v marcu reči “žal kaže, da bolje ne bo…..” a ni sedaj to sploh važno. Predlog za odstranitev zatemnitve kanalov je tako kot da bi rekli, nočemo vas gledati, pustite nam druge možnosti, vi pa se zaprite….. Že od začetka smo nasprotovali zatemnitvi, a Sam sem mnenja, da si mi v Sloveniji zaslužimo dober prenos, pa saj vem, nekdo je navajen na ORF, drugemu je všeč stream…. nič hudega, menim, da dober prenos zna tudi te gledalce pritegniti, bolj počasi, a jih zna. A bistvo je, da po mojem mnenju, in… Preberi več