Komentar VN Mehike: Pirove stopničke

4

Na VN Mehike so bili v tehnični premoči bolidi ekipe Red Bull. Drugi Verstappnov postanek je bil čisto varnostne narave, Ricciardo pa je samo z enim postankom držal Vettla za seboj, a zopet je imel tehnično okvaro, ki mu je pokvarila vikend po enkratnih kvalifikacijah. Kljub dvema zmagama, letos ni njegova sezona in morda mu bo menjava ekipe prinesla srečo. Po drugi strani pa je Max Verstappen pokazal, da so ga mnogi njegovi kritiki podcenjevali, saj je prikazal že drugo enkratno dirko. Seveda bo še s kom trčil, a bo tudi še zmagoval dirke.

V ozadju smo videli zanimivo situacijo, z obema Sauberjema v točkah, šestim mestom Hulkenberga in polomom Racing Point FI, ki so na papirju kazali bister izbor. Poleg tega smo bili priča tudi enkratnemu Vandoornovemu rezultatu, s katerim je prijetno presenetil. Točka za Gaslyja pušča nekoliko grenki priokus v ustih – po vseh menjavah in razvojih Hondinih pogonskih sklopov (ter kazenskih mestih) le točka? Pa še ta zaradi odstopa Ricciarda. Iz dirke v dirko postajam vse bolj skeptičen, kako se bodo odrezali drugo leto pri Red Bullu. Videli smo, kako zahtevne so šasije Adriana Neweyja do pogonskih sklopov.

Drugo in tretje mesto za Ferrari se na prvi pogled zdi enkraten rezultat, vendar da bi Sebastian Vettel imel z vsaj teoretično možnost za naslov prvaka, bi moral na dirki za VN Mehike zmagati. K dobremu rezultatu je pripomogel Ricciardov odstop, sprašujem pa, ali je bil drugi postanek z menjavo na ultrasoft sploh načrtovan ali pa je bil nujen. Pred odstopom ga je Daniel Ricciardo s postankom manj in izjemno starimi pnevmatikami z lahkoto držal za seboj. Te stopničke so bile pirova zmaga, ker niso prav nič spremenile, le pozornemu gledalcu so pokazale realno vrednost ekipe na tem dirkališču. Kako je Kimi Raikkonen prišel do tretjega mesta, verjetno ni jasno niti njemu, toda v svojih zadnjih dirkah s Ferrarijem je konstantno na stopničkah. Sebastian Vettel pa je uspel končati dirko pred Lewisom Hamiltonom, čeprav bistveno prepozno in brezpredmetno.

Za Lewisa Hamiltona bi si lahko mislili, da spremlja oglasna sporočila med prenosi Formule 1 na slovenski televiziji, kjer je videl toliko oglasov s sredstvih proti erektilnim težavam in problemom s prostato, da je dobil tremo pred nastopom. Videti je bilo, da ni bil pri stvari, tudi pri ekipi Mercedes niso bili. Dovolj bi jim bilo sedmo mesto in skoraj se je zgodilo, da ga ne bi dosegli. Lewis je tako postal petič svetovni prvak, čeprav po mojem mnenju ne bo preveč zadovoljen z včerajšnjo dirko. A čez leta se bodo spominjali le števila naslovov in ne dirk, na katerih so bili osvojeni.

Za konec pa še o Pirelliju in njihovih pnevmatikah, ki so bile deležne številnih kritik, za katere se je izkazalo, da so bile upravičene. Na VN Mehike se je prvič zgodilo, da jim je uspelo prisiliti ekipe v več postankov in so jih s tem spravili v težaven položaj. Posledično nismo spremljali enostavne, dolgočasne dirke, temveč živo in napeto, tako, kot si jo zmeraj želimo. Bravo, Pirelli, dirka je bila dobra, zmagal je najboljši in nikomur niste nič vzeli, vsem pa ste dali razburljivo dirko. Za to vam moramo biti hvaležni, a vaše hypersoft pnevmatike so še zmeraj za nič.

Upam, da se ne bo zmanjšalo zanimanje za zadnji dve dirki, sedaj ko je konec boja za naslov Svetovnega prvaka med vozniki. Čaka nas še Brazilija, ki je zmeraj nora in nepredvidljiva ter meni najljubša. Za njo pa sledi finale, ki bo uvod v postne mesece brez dirk, zato je še kako vreden ogleda in sledenja. Pravi navdušenec ima namreč rad vse dirke in pravi navijač navija, tudi ko je borba že zaključena.

 

Simon Jazbec

guest

4 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Jesse Pinkman

Bravo, odlično napisano, še posebej zadnja dva odstavka. Se mi pa poraja eno vprašanje: ali je to Formula 1, ki si jo želimo gledati? Od šestega mesta navzdol 2 kroga zaostanka, Bottas en krog zaostanka… razumem, da nostalgiki pravijo, da leta nazaj je bilo vse boljše pa tudi takrat so bili dirkači po 3,4, če ne tudi več kot toliko krogov za zmagovalcem. Kot ste sam omenil ob začetku sezone, spremljati zgodbe in borbe iz sredine lestvice je tudi zanimivo in vredno ogleda. Ampak, da se morajo stalno umikati vodilnim ali pa, da celo zadržujejo vodilne… nevem meni se, vsaj… Preberi več

SimonJazbec

Jesse, enak pomislek je imel tudi nekdo drug na Facebook strani, sam sem mu dal primer VN Mehike iz leta 1988…..kjer so bili zaostanki bistveno hujši, pa so v glavah mnogih to dobri stari časi, ko so bile dirke dirke….. Prav pa je, da si želimo zmeraj več in zmeraj boljše….. drugače napredka ni.

Jesse Pinkman

Sem opazil Vašo objavo in si ogledal rezultate tiste dirke… ravno zato sem na tak način napisal. Super je imeti tako hitre dirkalnike, kateri so celo težji kot lani, a so hitrejši in podirajo tudi najbolj svete rekorde (Monza). In hkrati so tudi bolj varčni in pogonske enote zdržijo veliko dlje kot smo si lahko pričakovali. Ampak to velja za prve 2 ekipe. Ostali so kot v 2. če ne celo v 3. ligi.

SimonJazbec

To zgoraj se strinjam, pač pa sam osebno imam raje to, kot pa način indiya kjer dobiš šasijo in izbereš motor med dvema pa to je to….
Kajti enakovredne ekipe pomeni, vsaj po mojem, imeti enake, ali dokaj podobne bolide, to mi pa ni všeč. Ampak “kriviti” za to je potrebno ta slabše, ne ta boljše, kateri so naloge dobro opravili……