Komentar VN Japonske: Zaton rdečega sonca

0

Čeprav je bilo ogromno storjenega že z izbiro pnevmatik in tudi kvalifikacijami samimi, je bila  tudi dirka zanimiva ter polna razburljivih trenutkov, vrednih komentarja. Najbolj seveda to, da smo danes zopet dobili potrditev, da Max Verstappen ni uboga mevža, pravzaprav se ne boji nikogar, pa naj bo rdeča, modra ali srebrna barva. Še več, ko se mu zmrači pred očmi, ne prepozna nikogar več, niti moštvenega kolega. Takšen je in čudi me, da ljudje v boksih niso spregledali njegovega karakterja, čeprav so mu bližje od nas. Morda bo kdo pripomil, da so bile kazni premile, a menim, da je bila prva v skladu s tistim, kar smo že videli letos, druga pa je bila tipična dirkaška nesreča, a o tem nekoliko pozneje. Kaj bi raje gledali – dolgočasne ali žive in razburljive dirke? Max pač, všeč ali ne, zagotavlja slednje.

Kritičen moram biti tudi do Honde. Bili so na domači dirki, kjer so si želeli priti v Q3. To jim je uspelo celo z obema bolidoma in spet, kot ničkolikokrat doslej, so pokazali resničen potencial. A na dirki, tam, kjer zadeve zares štejejo, pa zopet nič. Hartley je bil v slogu svoje dosedanje sezone, Gasly pa se ni mogel upreti Sainzu na koncu dirke. Ponovno niso dosegli točk in še zmeraj je edini preblisk sezone rezultat iz Bakuja, kar ne more biti zadosti, ko gre za Hondo.

Tudi Charles Leclerc ni blestel ta vikend. Preden je odstopil, je bila njegova dirka bleda, brez kakšnih prebliskov. Razlog za to je po mojem mnenju pomanjkanje izkušenj, ker na Suzuki ni prevozil toliko krogov kot na nekaterih ostalih progah. Menim, da njegova predstava potrjuje, da mu bi še ena sezona v manjši ekipi samo koristila. V Ferrariju mu pač nihče ne bo dal časa se učiti in privajati.

Pri Mercedesu so le rutinsko opravili svojo nalogo. Edini, ki je skušal vsaj malo ogroziti Bottasovo drugo mesto, je bil Verstappen. Pri Ferrariju je Räikkönen ob menjavi dobil zopet pnevmatike (medium), katere je sploh prvič okusil v vikendu. Drugačna situacija je bila pri Sebastianu Vettlu, pri katerem se je zopet pokazala njegova neučakanost in srboritost. Napad na Verstappna v ovinku Spoon je bil nekoliko nepremišljen. Ne vem, če je pričakoval, da ga bo Max spustil naprej, toda Max ima najmanj toliko trkov z ostalimi vozniki, kot jih je imel Ralf Schumacher v svojih začetnih sezonah. Na mestu, kjer je izjemno težko prehiteti, je prišlo do kontakta in čiste dirkaške nesreče (čeprav kakšnemu navijaču to ni všeč). Še dobro, da pri tem ni bilo odstopa. Po enkratnem začetku dirke bi bilo za pričakovati, da štirikratni svetovni prvak zna počakati pravi trenutek. Če že takšnega načina razmišljanja od Maxa ne pričakujem, pa ga od Sebastiana Vettla.

Dejstvo je, da je Mercedes danes pokazal že običajno premoč, na drugem mestu sta bila  Red Bulla, Ferrari pa je bil danes tretja moč. Menim, da je brezpredmetno vsakršno kalkuriranje o prvem mestu na svetovnem prvenstvu, kajti dokler Sebastian Vettel in Ferrari ne bodo sposobni biti pred Mercedesom, se bo razlika v točkah le povečevala.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje